Prin anii ’50 cuptoarele cu microunde erau in plina voga, iar in anii ’60 orice femeie visa cu ochii deschisi sa aiba un cuptor cu mirounde in bucatarie. Apoi au venit comentariile care sustineau ca folosirea cuptorului cu microunde nu este cea mai inteleapta decizie, pentru ca ar distruge principiile active din alimente. In timp lucrurile au devenit mai clare si dovezile s-au inmultit. Concluzia: cuptorul cu microunde iti distruge mancarea. Asta nu inseamna ca o sa patesti cine stie ce nenorocire daca vei incalzi mancarea in cuptorul cu mirounde sau daca topesti acolo untul si ciocolata. Nici pe departe! Este insa nerecomandat sa gatesti in cuptorul cu microunde, pentru ca prin acest procedeu se reduce cu pana la 40% cantiatatea de vitamine si minerale din alimente, in proportie mult mai mare decat in cazul altor tehnici de pregatire a mancarii, iar proteinele pot suporta modificari ale structurii. Acestea sunt concluziile unor studii efectuate in ultimii ani. Cateva dintre ele au probat concret faptul ca pregatita la microunde hrana isi pierde din calitati. Astfel s-a dovedit printr-un studiu facut in 1999, ca sparanghelul gatit la microunde isi pierde toate vitaminele. Alte studii au aratat ca 60 de secunde de incalzire a usturoiului la cuptorul cu microunde sunt de ajuns pentru a inactiva principalul component care face din usturoi o arma impotriva cancerului si ca-l mananci degeaba, pentru ca in buna masura si gustul are de suferit devenind sintetic si aproape inexistent. Slow food, principiul sanatos Un studiu publicat in 2003 de Jurnalul de Stiinta a Alimentelor si Agriculturii a aratat ca broccoli isi pierde 97% dintre antioxidanti daca este supus unui proces asemenator. Prin comparatie, atunci cand este fiert, broccoli isi pierde doar 11% din antioxidanti. Dispar si compusilor fenolici sin legume, compusi care au facut ca broccoli sa fie mai intai un madicament si apoi un aliment. Nici laptele de mama nu trebuie incalzit intr-un astfel de cuptor, caci sunt distruse cele mai importante elemente si hrana cu pricina nu mai ofera protectie pentru bebelus. In 1992, s-a descoperit ca laptele matern isi pierde anticorpii si se pot dezvolta in el bacterii periculoase in cazul in are este incalzit intr-un asemenea cuptor, scrie care2. Mancarea gatita in casa, prima optiune Cea mai buna solutie este sa gatesti traditional, iar incalzirea alimentelor sa se faca tot asa cum facea si bunica: ca cuptor sau pe aragaz. Un sfat: nu aduce niciodata la fierbere supele si ciorbele in cursul procesului de incalzire. Isi pierd toate calitatile. Daca incalzesti mancarea in cuptor, regleaza focul la mic si foloseste capac. Si daca totusi folosesti cuptorul cu microunde nu-l seta niciodata la temperatura maxima si nu depasi niciodata intervalul de un minut!