Vinetele: beneficii pentru sanatate

Vinetele: beneficii pentru sanatate

Vinetele se numara printre legumele cu cele mai multe proprietati benefice pentru sanatate, lucru care nu poate decat sa ne bucure, avand in vedere ca vinetele se pot prepara intr-o multime de feluri si sunt foarte gustoase. Salata de vinete, cu ceapa sau cu usturoi, este cel mai banal mod de a prepara vinetele, insa ele pot fi adaugate si in paste, tocanite, musacale, salate de legume sau pot fi preparate la cuptor sau la gratar, alaturi de alte legume. O reteta inedita este supa de vinete, care, nu este la fel de populara ca alte supe de legume, insa este foarte buna. De asemenea, vinetele sunt foarte bune daca sunt umplute si preparate la cuptor.

Care sunt cele mai importante beneficii pe care ni le aduce consumul de vinete?

1. Contin fibre care ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si la tratarea constipatiei.

2. Au doar 27 de calorii la 100 de grame, ceea ce inseamna ca nu ingrasa, dimpotriva favorizeaza pierderea in greutate.

3. Contin un antioxidant puternic, numit nasunin, care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi si creierul de accidente vasculare.

4. Antioxidantii din vinete mentin inima sanatoasa si scad colesterolul.

5. Contin potasiu, magneziu, calciu, cupru, vitaminele B1, B3 si B6, vitamina K, acid folic si mangan.

6. Daca nu sunt preparate cu mult ulei, sunt usoare pentru digestie.

7. Desi de multe ori aruncam coaja de la vinete, ea contine fitonutrienti importanti pentru sanatatea inimii si a creierului.

8. Intaresc sistemul imunitar datorita continutului de vitamina C.

9. Contin doar 4 grame de zahar la 100 de grame si pot fi consumate si de persoanele care au diabet.

10. Regleaza nivelul de zahar din sange.

11. Imbunatatesc sanatatea pielii, parului si unghiilor.

12. Echilibreaza nivelul de fier din organism.

13. Datorita continutului de nicotina, desi foarte mic, vinetele te pot ajuta sa te lasi de fumat prin faptul ca amelioreaza nevoia de tutun.

Cum sa gatesti vinetele intr-un mod sanatos?

Deoarece vinetele absorb mult ulei, este bine sa presari sare peste vinetele taiate si sa le lasi 30 de minute, dupa care poti sa folosesti uleiul cu incredere. O varianta foarte sanatoasa de a consuma vinetele este prepararea lor la cuptor sau in tocanite. Vinetele la cuptor merg foarte bine cu bucatele de branza feta si rosii. Consumul de vinete crude nu este recomandat deoarece contin un compus numit solanina care poate crea probleme gastro-intestinale.

Pentru a evita consumul de vinete tratate cu tot felul de chimicale, este bine sa le consumi in sezon, adica vara si toamna, in restul perioadelor ele fiind produse de multe ori cu stimulente chimice.

Citeste si 5 lucruri pe care nu le stiai despre vinete.