Stim deja ca trebuie sa mancam cat mai multe legume. Nici nu mai trebuie sa explicam de ce, este un fapt medical arhicunoscut, un sfat repetat aproape mecanic de catre toti nutritionistii si nu numai. Legumele sunt cele care trebuie sa ocupe jumatate din farfurie la o masa, iar ca sa nu te plictisesti de ele, iti trebuie diversitate atat in felul in care le consumi (crude, fierte, coapte, pasate, pe gratar sau in forma de sos), dar si diversitate intre legumele consumate. A venit si trecut primavara, iar acum se aproprie cu pasi iuti vara, asa ca legumele sunt la mare cautare. Am tot vorbit despre conopida, acum a venit randul celebrelor conuri violet cu interior verde kakhi – vinetele. Fie ca le mananci fara sau cu coaja, vinetele sunt bogate in nutrienti, versatile in bucatarie si absolut delicioase. Haideti sa le cunoastem mai bine! Am alcatuit o lista de 5 lucruri interesante pe care nu le stiai despre vinete. Citeste si Reteta de Salata Napoleon cu vinete 1. Vinetele nu trebuie sa stea in frigider Ciudat, nu? Ne-am obisnuit sa punem majoritatea legumelor in frigider pentru a le pastra prospetimea cat mai mult timp. Insa legumele din familia nightshade, printre care vinetele, cartofii si rosiile, nu au ce cauta in frigider. Cel mai bine e sa le gatesti la o zi sau doua dupa ce le-ai cumparat si sa le pastrezi la temperatura camerei. 2. Vinetele nu se mananca niciodata crude Nici nu stiu de unde a pornit nebunia asta. Chiar daca esti adeptul raw-veganismului, evita consumul de vinete crude. Contin solanina, un glicoalcoid otravitor pentru corpul uman ce poate cauza probleme gastro-intestinale, dar si neurologice in cantitati mari. O vanara contine intre 11 si 13 mg de solanina, iar doza maxima recomandata pentru cosum uman este de 0.2 mg. Molecula de solanina este distrusa la fierbere sau coacere. 3. Marimea conteaza, dar nu asa cum crezi Intre mai mare si mai bine nu punem semnul egal in cazul vinetelor. Cea mai buna marime la care le poti cumpara este cea medie. Vinetele stralucitoare si grele sunt probabil cele mai proaspete si au cele mai putine seminte. La fel ca pielea de om, coaja de vinete se zbarceste cand se invecheste. Iti face cu ochiul? Incearca Vinete la cuptor cu mozzarella! 4. Vinetele nu sunt legume. Stiti vorba aceea? Inteligenta inseamna sa stii ca rosiile sunt fructe, intelepciunea sa stii sa nu pui rosii intr-o salata de fructe. Acelasi lucru se poate spune si despre vinete, care sunt tot un fruct. Mai mult, sunt chiar inrudite cu fructele goji. 5. Atentie, poate contine urme de nicotina De fapt, nu poate, SIGUR contine. Un studiu din 1993 din Jurnalul de Medicina din New England a demonstrat faptul ca vinetele contin cea mai mare concentratie de nicotina dintre toate legumele. Ramai fara griji, nu provoaca dependenta! Ar trebui sa consumi 15kg de vinete ca sa ajungi la cantitatea de nicotina dintr-o tigara. Mai mult, se crede ca vinetele isi au originea in India, iar aces fapt este intarit de etimologia cuvantului englezesc „aubergine” care provine din vechea limba Sanskrita. De asemenea, celalalt cuvant englezesc pentru vanata, „eggplant” (trad. mot-a-mot planta-ou) isi are originea tot in fosta colonie britanica India, unde se gaseau vinetele albe.