Inainte de reteta (care face parte din propunerile noastre – masa de Craciun in doua ore, retatea fiind ceruta de unul din prietenii nostri), trebuie sa spun ca varza de Bruxelles este una dintre cele mai sanatoase legume ale perioadei. In plus este foarte simpatica si foarte gustoasa. Poti sa folosesti variantele congelate, cu incredere. Ca sa faci varza de Bruxelles la cuptor ai nevoie de 600-700 de grame de varza de Bruxelles (daca este congelata, pune-o in apa clocotita si las-o sa fiarba trei minute dupa ce apa incepe din nou sa clocoteasca, apoi scurge apa si las-o sa sa racoreasca; stropeste vazutele cu putin suc de lamaie ca sa-i pastraza culoarea). Iti mai trebuie doua felii de bacon sau sunculita, o ceapa, sare, piper si miezul de la patru felii de paine, plus o lingura de unt (circa 80 de grame). Pune sunculita in tigaie la foc mare pana se rumeneste. Scoate sunculia si, in grasimea ramasa, pune ceapa, taiata marunt, la calit. Pune sare si tine pe foc pana se inmoaie putin, circa 2-3 minute. Adauga varzutele de Bruxelles, taiate in doua si o cana de apa – sau apa in care au fiert verzele. Acopera si fierbe totul la foc mic cinci minute. Da deoparte, pune sare si piper si amesteca usor. Pune varzutele cu tot cu sucul lasat intr-o tava care merge la cuptor. Pune sunculita rumenita. Intr-un procesor amesteca miezul de paine. Trebuie sa rezulte un amestec nisipos. Pune sare si piper. Pune acest amestec peste varzutele de Bruxelles si da totul la cuptor pentru zece minute, la foc iute, ca sa se rumeneasca frumos. Gata! Serveste varza de Bruxelles la cuptor direct din vasul in care a stat in cuptor. Truc: in locul miezului de paine poti sa folosesti patru-cinci linguri de pesemet pe care il amesteti intr-o tigaie, pe foc cu untul. Poti adauga si o lingura, doua de nuca macinata.