Mama pregateste masa de Craciun in trei zile si desi munceste pe branci, cand ii suna musafirii la usa inca nu sunt gata toate. Poate ca supralicitez, dar pe cuvantul meu ca nu exagerez cand spun ca masa de Craciun poate sa fie gata in doua ore. Secretul sta in organizare si in planificarea riguroasa a meniului, raportat la numarul invitatilor. Apoi masa imbesugata nu inseamna o friptura facuta din cinci kilograme de carne si piure din zece kilograme de cartofi (exagerez, sa fim intelesi!), ci in multe feluri de mancare, variate si colorate, antreuri multe, salate colorate si desteruri variate si usoare. Esentiala este decorarea mesei, vesela potrivita si imaginatia. Scoate castroanele si faruriile din scrinul bunicii, intinde o fata de masa sclipitor de alba, iar noi venim cu ideile. Tu, alege si combina dupa gustul si imaginatia ta. Iata cum se poate pregati in doua ore o masa de Craciun vesele, sanatoasa, gustoasa si foarte colorata. Prezentarea este esentiala. In locuri unor antreuri traditionale, intinde hummus pe felii de castravete si migdale glazurate cu miere peste care presari piper si nucsoara. Poti incerca si niste bruschete cu felii de parmezan si rosii uscate, sau “frigarui” rosii si cubulete de branza. Serveste felii din Coronita de Craciun, impreuna cu un cocktail de sampanie si…. Petrecerea poate sa inceapa in forta. Alaturi de nelipsita friptura (aici ai patru retete minunate), serveste conopida coapta cu parmezan, susan si nuci macinate. Prezinta minunea asta intr-un vas alb si presara deasupra putina boia de ardei si patrunjel verde. Taie felii groase de dovlecei. Pune-le pe gratar si servestele-le cu un strop de ulei de masline. Pune trei garnituri diferite pe masa. Fa pentru friptura o garnitura din varza de Bruxelles si sunculita. Rumeneste sunculita adauga varza, taiata in doua, pune mirodenii si suc de lamaie si gata! Sau pune cartofi in cuptor, coace-i, taie-i in doua, cand sunt gata, scoate continutul, amesteca-l cu smantana si putin mustar, adauga sare si piper si umple gaoacaea cartofilor, rade branza si da-i la foc iute, in cuptor, cateva minute. Perfect, nu? Daca vrei neaparat piure de cartofi pune neaparat o legatura intreaga de patrunjel tocat marunt si bobite de mustar coapte in tigaie, fara ulei, inainte. Sau seminte de mac. O sa fie cu totul si cu totul altceva. Farmecul sta in…. detalii! Adauga o salata de spanac cu ardei gras, nuci si susan, suc de lamaie si putin ulei sau o salata de portocale, ulei, otet balsamic, piper macinat mare si ceapa rosie. Sau o salata de fasole verde cu migdale si usturoi copt. Adauga si cateva bucatele de ardei gras rosu ca sa respecti culorile tradicionale ale mesei de Craciun: rosu si verde. Pentru vegetarieni. Musafirii trebuie sa inteleaga ca gazda s-a gandit la ei. Prietenii tai vegetarieni sau cei care vor mancare usoara, se pot rasfata cu o salata de naut, masline, ceapa si verdeturi, dreasa cu otet aromat si pot savura un sote de ciuperci cu mamaliguta. Fa o mamaliga moale, pune-o in vase individuale, rade putina branza deasupra si da-o cateva minute la foc iute, in cuptor. Pune peste mamaliguta rumenita un sote de ciuperci. Este delicios. Poti incerca si un cuscus cu fistic si bobite de rodire. Pune si patrunjel! Sau varza de Bruxelles la cuptor gratinata cu parmezan, firmituri de paine si nuca macinata. Delicios! Deserturile trebuie sa fie simple si deosebit de aratoase. Eu as face tartele cu branza. Sau un pandispan simplu sau insiorpat cu rom, servit felii cu fructe proaspete si sos fin de ciocolata, sau o crema de iaurt cu nuci pralinate si felii de banane congelate si sos de ciocolata. Toate acestea se fac in cel mult doua ore. Cum spuneam secretul sta in organizare, imaginatie si placerea de a bucatarii, fara ca aceasta placere sa insemne trei zile in bucatarie… PS daca te intereseaza detaliile unora dintre retete, comenteaza la acest articol si-ti raspund. sursa foto: cookinglight.com