Uleiul de arahide previne bolile de inima

Uleiul de arahide previne bolile de inima

Am citit de curand un articol interesant despre uleiul de arahide, despre cum poti salva si cea mai proasta mancare folosind un strop de ulei, despre beneficiile sale si efectele adverse daca exagerati cu portia. Si m-am gandit ca este o ocazie buna sa va impartasesc si voua ce am aflat in urma demersului meu jurnalistic. 

Recunosc ca imi place sa incerc tot felul de mancaruri si sa inventez retete, la prepararea mancarii folosesc numai ulei de masline si de floarea-soarelui. Dar, recunosc ca ma tenteaza sa vad cum iese mancarea daca as folosi in schimb ulei de arahide. Pe voi, nu? 

Este uleiul de arahide o alegere buna?

Daca incercati sa tineti o dieta sanatoasa pentru reducerea riscul de boli de inima, ar fi cazul sa fiti mai atenti la uleiurile cu care gatiti. Doua dintre cele mai sanatoase uleiuri vegetale, care scad riscul de dezvoltare a unor boli de inima sunt: uleiul de masline si uleiul de rapita.

Cu uleiul de rapita puteti gati chiar si prajeli intrucat are un punct mare de ardere, in timp ce uleiul de masline nu poate fi folosit la prajeli caci are un punct de ardere scazut. Si atunci ce alte posibiltati mai sunt? Unul dintre uleiurile folosite in bucataria asiatica este uleiul de arahide. Intrucat are un punct de ardere (232, 22 grade Celsius) mare, poate fi folosit cu usurinta la prajeli. Si totusi cat este de sanatos uleiul de arahide?

Cand vine vorba de beneficiile pe care le ofera sanatatii uleiul de arahide imaginea se tulbura. De ce spun asta? Pentru ca atunci cand te uiti la numarul de lipide reiese ca este un ulei sanatos pentru inima. Este sarac in grasimi saturate, adica acele grasimi care favorizeaza formeaza de cheaguri de sange pe artere. Pe langa acest lucru uleiul de arahide este bogat in grasimi polinesaturate si mononesaturate care ajuta in reducerea nivelului de colesterol. Despre grasimile mononesaturate se stie ca acestea ofera protectie inimii.

Cateva studii preliminare, realizate pe animale, care au fost hranite cu ulei de arahide, au scos la iveala faptul ca de fapt grasimile mononesaturate au favorizat depunerea de grasimi pe peretii arterelor. Mai tarziu s-au facut alte studii si a reiesit ca o substanta din uleiul de arahide, numita lectina, a fost responsabila pentru acest lucru.

Uleiul de arahide contine totusi un nivel ridicat de lipide, care surprinzator ofera beneficii consumatorilor. Ok, sunteti un pic confuzi, nu? Da, marturisesc ca si eu am fost la inceput. Cu alte cuvinte nu s-a dovedit pe subiecti umani ca uleiul de arahide creste riscul unor afectiuni cardiovasculare ci doar pe animale, asa ca va puteti linisti. Studii au aratat ca daca se adopta o dieta bogata in ulei  de arahide, acesta poate reduce substantial nivelul de colesterol “rau” din sange. 

Sfaturi

Ca sa va linistiti puteti folosi ocazional, la prepararea mancarurilor, ulei de arahide. Bine, bine, dar de unde il pot cumpara? Probabil asa gandesc multi dintre voi. Ei bine, daca ati cautat de zor prin bucatarie ulei de arahide si v-ati dat seama ca nu mai este faceti un drum pana la magazinul cu specific asiatic.

Puteti gati unele mancaruri delicioase folosind un strop de ulei de arahide (mai ales ulei organic sau nerafinat) si veti vedea cum mancarea dumneavoatra imprumuta din savoarea arahidelor. Nu stiti cum? Poate constitui baza dressing-urilor pentru  salate, dar asa cum spuneam si anterior va trebui sa nu exagerati cu portia.

Beneficii
 

Consumat frecvent, dar cu masura, uleiul de arahide poate imbuntatii starea de sanatate. Astfel uleiul de arahide previne bolile de inima, micsoreaza nivelul colesterolului rau, scade apetitul, previne cancerul, artrita (inclusiv duererile de la incheieturi), senzatia de uscaciune a pielii, problemele tenului, constipatia si alte afectiuni. Eficienta uleiului de arahide se bazeaza pe studii stiintifice. 

Cand nu e bine sa folositi ulei de arahide

Aveti alergie la arahide? Puteti folosi in schimb ulei de arahide. De cele mai multe ori mancarea preparata cu ulei de arahide nu da reactii alergice si asta pentru ca alergia la arahide se datoreaza proteinelor din acestea. Daca prezentati o reactie puternica si vreti sa folositi ulei de arahide, consultati-va cu doctorul vostru prima data.

Cand sunteti gravide ori daca alaptati si mai ales daca il folositi in cantitati mari mari decat cele folosite pentru prepararea mancarurilor. In plus nu ar trebui sa folositi ulei de arahide daca prezentati alergii la: arahide, soia sau alte plante.