Totul despre carnea de porc

Totul despre carnea de porc

Vine Craciunul! Pana ce o sa stam toti in jurul meselor imbelsugate mai este o luna de zile. Si cum Craciun fara carne de porc este aproape de neimaginat (cu unele exceptii, e drept numeroase in cazul prietenilor dietetik.ro), este necesar sa spunem totul despre carnea de porc.

O sa fii surprinsa sa afli ca nu este chiar atat de rau sa consumi carne de porc. Oricum, exceptandu-i pe vegetarieni, consumul de carne de porc, este binevenit. Regula alimentatiei sanatoase spune ca diversitatea este obligatorie. In plus, o portie de carne pe zi este suficienta unui organism normal si este ideal daca variezi, in fiecare zi, tipul carnii pe care o consumi. In conditiile astea carnea de porc intra si ea in ecuatie.

Dar sa ne intoarcem la oile noastre. La porcul nostru, am vrut sa spun. Carnea de porc este foarte gustoasa. Evident trebuie bine preparata pentru asta. Dar asta nu este tot. Carnea de porc este o sursa importanta de elemente, indispensabile functionarii organismului uman.

Ce contine carnea de porc?

– Fosfor: carnea de porc reprezinta o sursa excelenta de fosfor, al doilea mineral, dupa calciu, ca importanta in organism. In afara de interventia sa in cadrul proceselor chimice la nivel celular, fosforul este indispensabil pentru sanatatea oaselor.
– Zinc: este un element implicat cu prioritate in imunitatea organismului, in vindecarea ranilor, in dezvoltarea fatului. Este foarte indicat persoanelor cu diabet zaharat.
– Fier: un alt element indispensabil organismului, care previne aparitia anemiei.
– Vitamine: carnea de porc este bogata in vitamine din grupul B, implicate in functionarea normala a celulelor nervoase si a creierului.
– Proteine, indispensabile pentru sustinerea masei musculare. Carnea de porc este o sursa foarte buna de proteine de calitate.
– Grasimi, esentiala metabolismului, dintre care saturate circa 40%, nesaturate 45% si polisaturate 5%.

Cantitatea de nutreient variaza in functie de tipul carnii de porc si de conditiile in care a fost crescut animalul.

Curcanul, cea mai sanatoasa carne alba

In 100 de grame de carne de porc slaba, fiarta sunt intre un minim 200 de calorii si 300 de calorii in cazul bucatilor grase. In medie se considera ca o bucata de carne de porc fara grasime vizibila are 240 de calorii. Acestea reprezinta 14 grame de grasime, 27 de grame de proteine, 57 de grame de apa. Nu contine carbohidrati. In 100 de grame de carne de porc se gaseste intre 20 si 36% din necesarul de vitamine din grupul B, 9% din doza zilnica de vitamina D, 35% din cantitatea de fosfor si 25% din cantitatea de zinc necesara unui adult zilnic.

Carnea de porc poate fi consumata incantitati rezonabile. O portie de dua ori pe saptamana este utila metabolismului. Dimensiunea portiei este insa o alta chestiune.