Tortul Linz sau tortul Linzer nu este un desert foarte cunoscut la noi in tara, cu exceptia Translivanie, unde se mai prepara. Eu l-am descoperit in Austria, unde m-am indragostit de dulciurile specifice, in timp ce restul bucatariei austriece este excelent pentru alte tipuri de organism decat al meu. Pentru cei de cursa lunga insa, Austria ofera multe bunataturi, carora le poti pune capac cu un tort Linz, pentru a incununa experienta si pentru a vedea daca intr-adevar duci atat cat crezi. In cazul in care nu calatorim in Austria, iata reteta originala de tort Linz, care mi-a parvenit prin amabilitatea unei distinse doamne in varsta, chiar din Linz, care a adus acest tort la rang de arta. Ingrediente pentru un tort Linz de 24 de cm Ø 200 grame unt 300 grame faina 200 grame zahar 40 grame alune curatate 3 oua 1 lamaie intreaga 1 plic de zahar vanilat saujumatate de sticluta de esenta de vanilie sau vanilie pudra de la doua batoane – cum alegeti ๐ 1 lingurita de cuisoare macinate 2 lingurite praf de copt 450 grame de dulceata de coacaze (am gasit la piata) 100 grame de migdale decojite si niste rom :-)) Mod de preparare tort Linz Untul si zaharul se amesteca foarte bine, pana devin spumoase. Apoi se adauga praful de copt, moment in care incepeti sa framantati. Adaugati pe rand migdalele, alunele, vanilia, cuisoarele. Radeti coaja lamaii si amestecati-o si pe aceasta, precum si toata zeama pe care o puteti obtine de la ea. Intre adaugarea fiecarui ingredient, framantati bine. Adaugati doua oua, amestecati bine si mai framantati un pic. Formati o bila din tot aluatul, infasurati-o in folie alimentara si lasati pentru minimum jumatate de ora la frigider. Cel mai bine, daca aveti timp si rabadare, este sa il lasati o noapte intreaga. Impartiti apoi aluatul in 4, si din 3 patrimi formati un blat gros si rotund pe care sa ila pasati pe toata suprafata cu mana. Amestecati dulceata cu romul (cantitate dupa gust ๐ si acoperiti cu un strat gros suprafata blatului. Mai bine mai multa marmelada decat mai putina. Ce a ramas din aluat se transforma in fasii subtiri si rotunjite, pe care trebuie sa le asezati model gratar deasupra marmeladei. Ca sa nu se rupa aceste rulouri, lasati-le sa alunece de pe blat la locul lor. Dupa aceasta amestecati oul ramas si ungeti cu el intreaga "retea" si marginile. Presarati marginea cu migdalele decojite. Tortul se pune intr-o tava, de preferinta rotunda. Stiu ca multa lume va face, ca mine, acest tort patrat, asa se poarta la noi – cred ca din cauza tavilor. ๐ Cuptorul trebuie preincalzit. Daca aveti cuptor cu gaze, trebuie sa stea 5 minute la 200 de grade, si apoi 40 la foc mediu. Aici e o mare problema, fiindca asta depinde mereu de cuptorul fiecaruia. Eu am cuptor electric, cu incalzire doar de jos, ceea ce inseamna ca trebuie sa respect cam aceiasi indici ca la gaze, doar sa-l las aproape o ora. Lasati tortul in forma, sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, acoperiti tava etans cu folie si lasati-l la frigider, sau, cum e iarna, in balcon sau undeva rece. E foarte important sa aveti rabdare macar o zi doua, fiindca abia dupa cateva zile iese la iveala adevaratul gust al tortului Linz, tort Linzer, Linzertorte – oricum i-ati spune, e la fel de bun! Pofta buna!