Si daca asa stau lucrurile, sa migram pe meleaguri straine pentru distractie mult mai ieftina si mai buna, asa sa fie. Eu una am stat in Austria ceva mai mult, atat de drag mi-a fost, si am prins si niste veri minunate. Din punctul meu de vedere, Austria e un paradis in care te poti relaxa dup prea mult balcanism: e ordine, e curat iar natura e extraordinara. Iar mancarea…ce sa mai zic? Pai zic, ca am multe de spus. Am locuit in Austria de sus, Oberoesterreich cum i se spune, aprope de granita cu landul Styria, deci mancarea locala, cu care m-am obisnuit avea puternice influente germane, datorita vecinatati cu landul german Bayern. Insa am batut toata tara in lung si in lat si, desi shaormeriile si pizzeriile turcilor te imbie la tot pasul, n-avea rost sa ma complic cu ceea ce avem din blesug si in Romania. Asa incat am dt o sansa serioasa atat preparatelor haute-cuisine austrice cat si fast-food-ului traditional. Traiasca carnatii! Dupa ce m-am intors din Austria am mai revenit de cateva ori ca insotitor al unor grupuri turistice, ceea ce a insemnat sa imi perind persoana prin diverse restaurante de lux din Viena si Salzburg, unde am putut sa gust o cu total alta bucatarie: cea care a facut Austria celebra in lume. Austria Superioara Dar sa incep cu locsorul care m-a gazduit. In zona aceea, mancarea preferata sunt galustele. Fel si chip de galuste, cele mai multe dintre ele cu carne fiindca austriecii sunt departe de a inclina spre vreun trend vegetarian. Knodel deci, galustile, sunt pe fiecare masa, de obicei cu o umplutura de carne tocata asemanatoare cu compozitia noastra pentru chiftele. Le place enorm austriecilor sa tavaleasca in faina carnea, asta e clar. [next] Nu mai vorbim despre Austria Inferioara deoarece aici avem cam aceleasi specialitati: Galuste cat cuprinde. Insa!! Toate ca toate, dar in aceasta zona avem parte de preaminunatul tort Linzer, Linzertorte, care este o reusita pe plan international. Cred ca am depasit un record local la mancat Linzertorte, iar daca nu, am fost pe aproape, astfel incat daca treceti prin zona Linz-ului trebuie neaparat sa comandati asa ceva. Preferabil la cofetarie si nu ca desert la restaurant. La Burgenland nu ma prea pricep, mancarea mi s-a parut cam ca in Ungaria, cu gulas dar si mamaliguta :). Am vazut ca se mananca crap, gatit cam ca la noi. Stiria Dupa cum am zis, vecina mi-a fost Stiria, ce sa mai, stateam aproape de granita si faceam o naveta destul de sustinuta prin frumoasa regiune. Stiria mi-e foarte draga pentru ca mi se pare cea mai apropiata de sufletul meu ca peisaj. Ei, pe langa peisaj, exista uleiul de dovleac care se face acolo, dupa care eu ma dau in vant, si cea mai nedietetica gustare posibila: felii subtiri de slanina pe paine, zisa Verhackertes. E geniala. Pentru cei carora le place vinul, aici se face cel mai bun rose austriac, Schilcher. Carintia Aici au lacuri, drept pentru care este si peste din belsug iar austriecii nu se sfiesc sa il manance in fel si chip. La Klagenfurt m-am indopat cu toate specialitatile posibile de peste de apa dulce. Tot acolo se fac si cele mai inspirate galuste din intreaga Austrie, Kaerntner Kasnudeln, umplute cu branza de vaci crema (Quark, cum i se zice prin alte parti) si menta. Sunt incredibil de bune. Pentru iubitorii de carne avem aici Kirchtagssuppe, supa de duminica care se face din toate felurile posibile de carne, un regal al sacrificiului animal as putea sa zic. Pe mine nu ma incanta ca principiu insa de gustoasa este chiar prea gustoasa, avand in vedere ca se baga in ea smantana, vin alb si fel de fel de legume. E un fel de sarbatoare a belsugului :). [next]In Salzburg nu pot spune ca exista o bucatarie cu adevarat specifica, e o combinatie de Austrie superioara cu bucatarie germana, insa pot sa va spun ca gasiti unele dintre cele mai bune restaurante din Europa. In Pinzgau veti avea o supriza mare: e singura zona din Austria care nu se omoara dupa carne. Cartofii si untul sunt la mare pret, iar din Italia invecinata s-a imprumutat mamaliga, pe care cei din Pinzgau o prepara foarte pe gustul romanului. Insa in Pinzgau te duci dupa dulciuri. Gemurile sunt incredibil de bune, dulceata e un vis si nici sa nu va treaca prin cap sa nu comandati la desert clatite cu gem de pere. Tirol Am ajuns si in regiunea favorita a turistilor romani, dupa care eu insa nu ma omor in mod special tocmai fiindca e foarte turistica. Ce imi place mie insa in tirol e ca ne intoarcem la slanina si costita. Tiroler Speck e vestit in toata Austria si se foloseste deobicei la toate mancarurile in care e nevoie sa pui costita. Si doamne, multe sunt. Pe langa asta, ca fana a branzeturilor care sunt, trebuie sa mentionez Tiroler Graukaese (marca inregistrata) , specialitatea tiroleza din branza de vaca. Voralberg Si daca tot suntem la branza, incheiem magistral cu o alta zona preferata de iubitorii de schi: Voralberg. Tinutul branzei, ce sa mai. Acolo si galustile, si supa, si desertul sunt din branza. Recomandat pentru cei cu probleme de calciu. Cine are intoleranta la lactoza, sa ocoleasca prin Klagenfurt ๐ Snitelul Regele tuturor, snitelul vienez, despre care nu stiu ce sa va spun. Este diferit de snitelul nostru prin faptul ca se toaca mai subtire carnea, invelisul este mai putin grosolan si are un gust deosebit si ca lumea e innebunita dupa acest snitel. Cel mai bun se pare ca se mananca la Figlmuller, restaurantul de langa catedrala Sfantul Stefan din Viena. Asa spune lumea, eu nu suport snitelul deloc. Sper ca v-am convins sa dati o sansa preparatelor locale atunci cand treceti prin Austria, si daca nu a fost suficient, inchei cu un mic paragraf despre fast-food-ul traditional si despre…bereee! [next]Snack-uri Sendvis cu Leberkaese, o specialitate care se gaseste si la noi in apropiere de granita cu Ungaria si uneori la magazinele Plus. E un fel de parizer mult mai aerat, facut din si cu gust de pateu de ficat. Liptauer, o specialitate cu care va puteti indopa si la Bratislava. Insaaa, atentie: se face cu TELEMEA, specialitate de branza intalnita doar in Slovacia, Polonia si Romania. Deci avem o contributie santoasa la Liptauer. Pe langa telemea se mai pune si crema de branza de vaci, unt, boia, ceapa, piper, iar daca vrei sa o faci smecherie, se pune caviar si sardele. Mie imi place Liptauer de innebunesc si sunt fericita ca se gaseste si la magazin, la caserola (in Austria, fireste :)). Ceva care se mananca excesiv este carnatul Bosna. Mie personal nu imi place deloc, poate si din cauza ca am fost fortata sa mananc intr-un moment in care simteam o aversiune sincera fata de carne. Insa pot sa va spun ca standurile de bosna sunt la tot pasul, iar daca atata lume mananca si zice ca e bun nu e cazul sa va luati dupa mine. Sa rectific, Bosna i se spune in Stiria si in Austria de sus, insa denumirea corecta este Bosner. Jai sa admitem ca in afara de faptul ca este albicios si mai mare, aduce a hot-dog si se serveste la fel. Pentru un Bosna ca la carte, recomand regiunea Salzburgului. Bauturi O sa observati ca lumea bea cu precadere Apfelsaft (nectar de mere), gespritzt (indoit cu apa) sau pur si simplu (foarte dulce). In reste se bea foarte multa apa (e o apa excelenta in Austria, cea mai buna apa plata posibila), sucuri de fructe, Obstmost (suc de mere si pere, care se bea in Stiria), schnaps (dupa-masa) si vin austriac (recomand Zweigelt rosu). Si acum sa incheiem magistral cu berea: influenta beyereza a facut ca in Austria sa existe o atractie extrema pentru berea nefiltrata, Weissbier cum i se spune ( se gaseste si la noi marca Paulaner, care de altfel e foarte populara si acolo). Mie personal nu imi palce insa absolut toata lumea o iubeste, deci nu faceti ca mine. E foarte nutritiva, pare, se, si e buna si sa te speli pe cap cu ea. Nu glumesc. Probabil ar trebui sa va spun sa nu va luati la intrecere de bere cu austriecii, in baza frumoasei noastre traditii romanesti de a consuma bere Noroc, deoarece sunt pe locul doi in lume la consumul de bere dupa Cehia (care isi merita titlul, dar despre asta intr-un articol viitor).