Nici o masa fara peste, nici un Paste fara miel. Cel mai mare post din an intra pe ultima suta de metri si tot in cursa finala intra pregatirea mesei de Paste. Pregatirile au inceput in Joia Mare, ziua in care s-au vopsit ouale de Paste. Vineri si sambata carnea de miel s-a transformat in delicii gastronomice traditionale, fara de care Pastele nu ar avea aceeasi savoare. Iata care sunt cele 6 preparate traditionale fara de care nu poti sa spui ca e Paste. Oul fiert Rosu, verde, albastru sau galben, oul fiert este primul preparat traditional care marcheaza incetarea celui mai lung post din an. Le puteti vopsi cu vopsea din comert si riscati sa ramaneti cu degetele colorate mult timp, dar puteti incerca sa le vopsiti natural. Am cautat metodele traditionale si am aflat ca, oul rosu se obtine prin imprietenirea lui cu niste foi de ceapa. Ouale si foile de ceapa se fierb impreuna o jumatate de ora. Vrei sa obtii un galben auriu? Trebuie doar sa dizolvi o lingurita de turmeric intr-o cana cu apa fiarta. Adauga o lingurita de otet si lasa ouale la vopsit. Atentie cu ouale fierte daca aveti colesterolul ridicat! Un ou fiert are 80 de calorii. Stufatul Reprezinta o modalitate sanatoasa de a pregati carnea de miel. Secretul acestui fel de mancare este inabusirea carnii de miel fara a adauga grasimi. Totul se face cu apa fiarta, ceapa, usturoi verde si spanac. In general la masa de Paste stufatul este felul principal. O portie de stufat cu doua bucati de carne are 300 de calorii. Gasesti reteta aici. Friptura de miel Se stie ca romanii sunt gurmanzi si in topul preferintelor lor culinare intra prajelile. Indicat este sa cumperi carne de miel cat mai slaba sau inainte de o pregati, sa o dezosezi pe cat posibil. Invata sa faci friptura de miel light, ca sa nu te apuce durerea de stomac atunci cand se termina postul. Carnea de miel pentru friptura este stropita cu vin rosu, usturoi si alte mirodenii. In comparatie cu porcul, carne de miel nu este foarte grasa. Fiind frageda se poate pregati deopotriva la cuptor sau la gratar. Astfel, o portie de friptura de miel de 200 de grame are nici mai mult nici mai putin de 250 de calorii. Cozonacul si pasca Sunt alte doua mari specialitati pe care gospodinele le aseaza pe masa de Paste. Asa cum probabil stii, produsele de patiserie si cele preparate din faina alba ingrasa. O alternativa dietetica ar fi sa consumi salata de fructe sau sa gusti putin din toate. O felie de cozonac are 180 de calorii. Daca vrei sa faci o pasca plina de fructe, ai nevoie, pentru blat, de sase oua, 10 linguri cu zahar, 12 linguri cu ulei, un plic de praf de copt, arome (vanile), faina cat cuprinde. Pentru umplutura de braza ai nevoie de 500 de grame de branza de vaci bine scursa, doua linguri cu smantana grasa, sase linguri de zahar pudra, coaja de la o lamaie, trei oua intregi si trei galbenusuri. Pentru decor ai nevoie de fructe si un plic de jeleu. Gasesti reteta aici. Ciorba de miel Daca iti place sa petreci la un mod traditional sarbatorile pascale, atunci e musai sa incluzi si ciorba de miel in meniul tau.Se serveste cu bors (bogat in vitamine din complexul B) si constituie mancarea de baza in meniul de pranz. Pentru mai multa savoare adauga leustean si patrunjel verde. O portie de ciorba de miel are 100 de calorii. Drobul de miel Cine nu a auzit de drobul de miel? Acesta se prepara din maruntaie de miel si verdeturi. Daca iti place savoarea drobului de miel, nu trebuie sa te sperie numarul de calorii, acesta are foarte putine calorii. O felie de drob are numai 80 de calorii. Daca vrei o reteta rapida, gasesti pe site. Daca tragem linie si adunam, ajungem la o masa de Paste de nici mai mult, nici mai putin de 1000 de calorii. Arde-le rapid cu exercitiile noastre!