Top 6 lucruri care atrag stresul

Top 6 lucruri care atrag stresul

Se spune ca stresul este una dintre bolile lumii contemporane, o afectiune nascuta din griji, lipsa timpului si a banilor, facturi neplatite, prea multe credite la banca si responsabilitati, absenta unui job multumitor, un program prea incarcat, un salariu mult prea mic si, in general, multa agitatie. Desi stresul pare o afectiune inofensiva, pentru ca nu doare fizic, el are repercusiuni insemnate asupra sanatatii, ducand la diverse boli de inima, imbatranire prematura si alte afectiuni grave.

Medicii cred ca este bine sa evitam lucrurile care atrag stresul, pentru a nu ne trezi coplesiti de situatiile stresante, deprimati si fara chef de viata.

Care sunt lucrurile care atrag stresul?

1. Prieteni obositori
Prietenii aceia care ne incarca cu problemele lor, ne epuizeaza cu telefoanele, vad viata la un mod pesimist, degaja energie negativa si au nevoie in permanenta de sprijin sunt o sursa de stres care ar trebui evitata. Daca aveti asemenea prieteni, incercati sa ii indepartati, nu va aduc nimic bun, doar stres si nemultumire. Psihologii sfatuiesc sa cautam in permanenta sa fim inconjurati de oameni veseli si relaxati care ne fac sa radem si ne dau o stare de calm.

2. Un mod pesimist de a privi lumea
Vi se pare ca nimic bun nu se poate intampla? Ca nu o sa aveti niciodata prea multi bani ca sa calatoriti, sa va cumparati o casa si sa aveti o viata lipsita de griji? Ei bine, nu sunteti singuri. Miliarde de oameni din toata lumea trec prin situatia asta. Asadar, daca starea voastra materiala nu se schimba si nu o sa castigati niciodata la loto, de ce sa va deprimati? Psihologii cred ca gandurile pesimiste nu fac decat sa fure timp pretios in care va puteti bucura. Plus de asta, ele atrag stresul si depresiile se adancesc. Daca nu stii cum sa scapi de stres si de pesimism, aici gasesti cateva activitati care elimina stresul in mai putin de 1 minut.

3. O relatie amoroasa nepotrivita

Ai un partener de viata cu care nu te potrivesti nici in clin nici in maneca? Lui ii place sa stea sa se uite la televizor, iar tie sa te plimbi? Nu iti impartaseste convingerile si nu tine cont de dorintele tale? Poate ca ar fi cazul sa iti organizezi timpul liber cu alti prieteni, cu care te simti bine sau sa iti cauti pe altcineva. Studiile au aratat ca stresul se instaleaza cel mai rapid in relatiile care nu merg si la persoanele care nu sunt multumite cu joburile lor.

4. Prea multe griji
Esti genul care se gandeste la tot ce e mai rau si are la fiecare situatie cate un scenariu apocaliptic? Iti faci mereu griji sa nu li se intample ceva copiilor si parintilor? Iti faci sute de ganduri pentru ziua de maine si calculezi tot timpul banii? Atunci e clar ca stresul devine a doua ta natura. Incearca sa diminuezi numarul grijilor, sa te relaxezi, sa faci yoga, sport, meditatie, sa dansezi, sa asculti muzica si, in general, sa faci lucruri pentru tine. Altfel, o sa traiesti intr-o permanenta stare de tensiune si inima ta se va imbolnavi. Aici gasesti o lista cu lucrurile pe care le poti face pentru ca viata ta sa arate mai bine.

5. Tone de resentimente
Daca ai resentimente fata de prieteni, parinti, fosti sau foste, atunci esti clar predispus(a) la stres. Faptul ca nu poti trece peste anumite lucruri te mentine intr-o permanenta stare de nemultumire. Psihologii cred ca persoanele care sunt capabile sa ierte sunt mai relaxate si nu trec prin situatii de stres asa cum se intampla cu persoanele pline de resentimente.

6. Prea multe furie si ura
Iti iesi din minti cand cineva a varsat vin pe fata ta de masa preferata? Nu suporti anumite remarci ale colegilor si esti pus(a) mereu pe harta? Urasti tot felul de lucruri si comentezi tot timpul? Este clar ca ai un temperament coleric care atrage stresul. Potrivit psihologilor, nu se poate pune problema de relaxare daca te infurii de la orice lucru marunt. Ce se poate face? Incearca sa te gandesti ca nu aduci nimic bun nimanui prin faptul ca te certi tot timpul si ai ajuns doar sa ii stresezi pe ceilalti. Ca sa iti tii furia sub control incearca sa asculti muzica de relaxare, sa faci yoga si meditatie, sa te plimbi si sa eviti situatiile conflictuale. Daca anumiti oameni te enerveaza, evita-i. Daca nu suporti dezordinea, nu mai invita oameni in vizita. Si asa mai departe. Aici gasesti o lista cu obiceiuri care iti cresc buna-dispozitie instantaneu.