Top 5 surse importante de zinc

Top 5 surse importante de zinc

Zincul este un mineral fundamental pentru o viata sanatoasa pentru ca stimuleaza sistemul imunitar si determina blocarea capacitatii de inmultire a virusurilor, controleaza nivelul de zahar din sange si ritmul general al metabolismului. 

In plus, zincul imbunatateste viata sexuala, mentine creierul sanatos, este esential pentru memoria de scurta durata, este ajutor de baza in diete si asigura o digestie buna, te scapa de toxine si iti face pielea frumoasa. 
 
De cat zinc este nevoie zilnic?
 
• Sugari (0-6 luni): 2 mg pe zi
• Copii (7-11 luni): 3 mg pe zi
• Copii (varstele 1-3): 3 mg pe zi
• Copii (varstele 4-8): 5 mg pe zi
• Copii (varsta 9-13): 8 mg pe zi
• Barbati: 11 mg pe zi
• Femei: 8 mg pe zi
• Femeile gravide: 11-12 mg pe zi
• Femeile care alapteaza: 12-13 mg pe zi 
 
Atentie! Cantitatea de zinc din fiecare zi nu trebuie sa depaseasca 40mg. Iata cele mai importante 5 surse de zinc
 
 
1. Scoicile 
 
La o portie de 100 de grame de scoici gatite avem 78.6 mg zinc, adica 524% din valoarea zilnica. Fiecare scoica medie are 5,3 mg de zinc. In plus, ele sunt bogate in vitamine si minerale, printre care vitamina C, vitamina B 12, fier si seleniu. 
 
2. Racii si pestele 
 
Racii aduc in organism 3,4 mg de zinc la 85 de grame, adica 23% din doza zilnica recomandata. Si anumite tipuri de peste, precum somonul si sardinele, contin zinc, dar in cantitati mult mai mici. 
 
3. Carnea 
 
Vita, porcul si puiul nu au doar o multime de proteine, ci si o cantitatea importanta de zinc. Pentru cele mai multe beneficii nutritionale, alege carnea slaba, fara niciun strop de grasime. 85 de grame de carne fripta, fara piele (de marimea unui pachet de carti), aduce in corp 6% din valoarea zilnica recomandata. In plus, ouale au si ele 0,6 mg de zinc, adica 4%. 
 
4. Boabele 
 
Adauga boabe precum nautul, lintea, edamamele si fasolea neagra la mesele tale si vei adauga putin zinc si mai multe beneficii pentru sanatate. Intr-un sfert de cana, hummusul aduce 7% (1,1 mg) din doza zilnica recomandata, in timp ce nautul si lintea fiecare au cate 0,6 mg, iar edamamele si fasolea neagra, cate 0,5 mg. 
 
5. Legume 
 
De la o cana de ciuperci proaspete sau de kale, organismul tau primeste 0,4 mg de zinc (2%din doza zilnica recomandata). Adauga asadar ciuperci, spanac, broccoli, kale si usturoi in meniul tau zilnic. 
 
Foto: Hepta