Despre zinc se stie ca este un mineral esential cand vine vorba de imunitate, de aceea este bine sa avem grija sa consumam cat mai multe alimente bogate in zinc. Mai ales in aceasta perioada, cand suntem mai predispusi la raceli si gripe. Pe langa faptul ca este esential pentru imunitate, zincul are un rol important si in detoxifierea ficatului, echilibrarea nivelului de zahar din sange, sanatatea pielii si a parului, dar si mentinerea calitatii gustului si mirosului. Un alt lucru demn de mentionat despre zinc este ca ajuta la productia de adrenalina, care combate efectele negative ale stresului. Adrenalina se transforma in energie, si astfel va ajuta si la imbunatatirea activitatii sexuale. Adultii trebuie sa consume zilnic 11-15 mg de zinc pe zi. Cantitatea de zinc din fiecare zi nu trebuie sa depaseasca 40mg. Care sunt alimentele bogate in zinc? 1. Semintele de dovleac La 100 de grame de seminte de dovleac avem 10.3mg de zinc, adica 69% din necesarul zilnic. 2. Semintele de susan 100 de grame de seminte de susan ne aduc 10.2mg zinc, adica 68% din necesarul zilnic. 3. Stridiile gatite La o portie de 100 de grame de scoici gatite avem 78.6 mg zinc, adica 524% din valoarea zilnica. 4. Carnea de vita si miel In 100 de grame de carne de vita sau miel avem 12.3mg zinc, adica 82% din necesarul zilnic. 5. Nucile caju Nucile caju ne ofera la 100 de grame 5.7mg de zinc, adica 37% din necesarul zilnic. 6. Ciocolata neagra La 100 de grame de ciocolata neagra avem 10.2 mg de zinc, adica 22% din necesarul zilnic. 7. Fructele de mare 100 de grame de fructe de mare ne ofera intre 3 si 4 grame de zinc. 8. Crapul 100 de grame de crap ne ofera intre 3.5 si 7 grame de zinc. 9. Lintea Daca iti place ciorba de linte turceasca, e bine de stiut ca la 175 ml de supa ai 1.9 grame de zinc. 10. Fasolea Fasolea gatita sau la conserva iti aduce la o cantitate de 175 ml, 4.3 grame de zinc. 11. Ficatul de vita, porc, pui, miel Este foarte bogat in magneziu, la 100 de grame de ficat avem intre 4 si 8 grame de zinc. 12. Iaurtul La un borcanel de iaurt de 175ml avem intre 1.1 si 1.6 grame de zinc. Alte alimente care mai contin zinc sunt branza, laptele, cerealele integrale, semintele de floarea soarelui, germenii de grau, spanacul, ouale si ciupercile. Persoanele predispuse la deficiente de zinc sunt cele care consuma mult alcool, vegetarienii (in fructe si legume exista foarte putin magneziu), femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele care au probleme gastrointestinale, cele care iau suplimente de fier (fierul poate interfera cu absorbtia de zinc), dar si persoanele care iau diuretice. Deficienta de zinc se manifesta mai ales prin scaderea imunitatii, caderea parului, probleme la nivelul pielii, anemie, slabiciune. Studiile au aratat ca deficitul de zinc poate favoriza si aparitia unor boli mai grave, cum ar fi diabetul si cancerul.