Top 5 cele mai sanatoase seminte

Top 5 cele mai sanatoase seminte

Cu siguranta ai remarcat ca, in ultima vreme, semintele sunt din ce in ce mai folosite in salate, smoothie-uri, budinci, piureuri, carora nu numai ca le dau un gust bun, insa le imbunatatesc proprietatile nutritive. Semintele, fie ca sunt de in, canepa, chia, floarea soarelui sau dovleac, sunt o importanta sursa de fibre, vitamina E, grasimi sanatoase, dar si proteine. O dieta care contine seminte ajuta la mentinerea unei greutati normale, controleaza senzatia de satietate si ajuta in procesul de slabire, scade colesterolul, accelereaza tranzitul intestinal si, nu in ultimul rand, imbunatateste sanatatea inimii.

Iata mai jos un top al celor mai sanatoase seminte:

Semintele de canepa decorticate

De departe, preferatele mele dintre toate semintele sunt cele de canepa decorticate, poate si pentru ca au un gust asemanator cu al nucilor. Semintele de canepa decorticate contin foarte multe proteine, de aceea sunt recomandate mai ales vegetarienilor si veganilor. Semintele de canepa decorticate merg foarte bine in smoothie-uri si in salate, carora nu le afecteaza gustul, de aceea pot fi introduse si in meniul celor mici, care nici nu-si vor da seama de existenta unui nou ingredient in meniul lor.

Semintele de chia

Ai incercat vreodata budinca de chia? Se face foarte usor si este mereu o idee buna pentru a-ti satisface pofta de dulce. Semintele de chia contin fibre, proteine, nutrienti si diversi antioxidanti. De asemenea, ele contin calciu, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, scad riscul de boli cardiovasculare, ajuta in procesul de slabire si contin foarte multi acizi grasi Omega 3. Daca te-am convins, incearca reteta de budinca de chia de aici.

Semintele de in

Bogate in fibre, semintele de in sunt un adevarat remediu natural impotriva constipatiei. Pe langa faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, ele ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp, datorita continutului mare de proteine. 100 de grame de seminte de in contin aproximativ 450 de calorii, dintre care 41 grame sunt grasimi sanatoase, 28 grame sunt fibre si restul de 20 de grame sunt proteine. Desi contin atatea calorii, semintele de in nu ingrasa, dimpotriva ajuta in procesul de slabire. Semintele de in nu sunt recomandate in perioada sarcinii si alaptarii si nici nu trebuie consumate in exces.

Semintele de susan

Semintele de susan scad tensiunea arteriala, imbunatatesc sanatatea ficatului, previn artrita, astmul, migrenele si diverse alte afectiuni. Desi intr-o lingura cu seminte de susan sunt 160-170 de calorii, ele reprezinta o sursa importanta de cupru, mangan, calciu, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan, toate acestea aflandu-se in cantitati demne de luat in seama. Stiai ca aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla in mod natural in semintele de susan, scade riscul de imbolnavire de osteoporoza?

Semintele de dovleac

Stiai ca semintele de dovleac contin niste compusi care previn declansarea cancerului de prostata la barbati? O alta calitate a semintelor de dovleac este aceea ca sunt bogate in acizi grasi Omega 3 si zinc care ajuta la combaterea artritei si a osteoporozei. Semintele de dovleac ajuta, de asemenea, la scaderea colesterolului si la intarirea sistemului imunitar. Deoarece sunt bogate in triptofan, un aminoacid important pentru organism, ele ajuta la combatarea insomniei si a stresului. Alti nutrienti care se gasesc in semintele de dovleac sunt manganul, magneziul, fosforul, fierul si cuprul. 

Citeste si 10 beneficii pentru sanatate ale semintelor de canepa decorticate.