Se spune ca "esti ceea ce mananci", asadar daca ai prins o raceala, este clar ca imunitatea ta a scazut si ca e cazul sa te concentrezi asupra alimentatiei. Daca vrei sa te tii departe de raceala si sa ai mereu o imunitate buna, este important sa incluzi anumite alimente in dieta ta. Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci numai fructe si legume, despre care se stie ca sunt foarte sanatoase, ci si carbohidrati, proteine si lactate. Iata mai jos 5 alimente recomandate de nutritionisti care te vor ajuta sa racesti mult mai rar ca pana acum: 1. Ghimbirul Includeti in mancaruri ghimbir si n-o sa mai aveti probleme cu raceala. Ghimbirul este bun si ca remediu pentru raceala, dar si ca aliment impotriva gripei. Ghimbirul, pe langa faptul ca este foarte bun pentru stomac si in tratamentele anti-cancer, este recunoscut ca fiind un adevarat decogestionant natural, excelent pentru tratarea racelii si pentru intarirea sistemului imunitar. Aceasta radacina minunata, bogata in magneziu, cupru, mangan, vitamina B6, plus fenolul numit 6-gingerol, extrem de benefic impotriva inflamatiilor, are efecte antibacteriene si antivirale, recunoscute de sute de ani. 2. Ardeiul iute Ardeiul iute este un aliment foarte sanatos, ideal pentru a fi consumat in sezonul rece, cand bantuie raceala si gripa. Ardeiul iute contine capsaicina, care are multa vitamina A si C. Vitamina C protejeaza celulele de oxidare si de boli, vitamina A apara ochii de deteriorarea cauzata de inaintarea in varsta, iar potasiul regleaza presiunea sanguina. Capsaicina apara si de artrita si alte boli inflamatorii. Nu in ultimul unele studii au aratat ca ardeiul iute intensifica arderea caloriilor si stimuleaza metabolismul. Despre ardeiul iute se mai stie ca intareste imunitatea prin protejarea celulelor de pericolul din afara, ajutand astfel regenerarea structurii altor antioxidanti, care au fost distrusi. 3. Lamaile Nu numai lamaile, ci orice fel de citrice ajuta la indepartarea racelii. Studiile au aratat ca vitamina C nu previne raceala, ci ajuta la vindecarea ei inca de la primele semne. De asemenea, s-a mai aratat ca un consum regulat de lamai, portocale si grepfruit aduc importanti nutrienti organismului. Medicii recomanda sa consumati in fiecare zi limonada cu miere sau pur si simplu apa plata cu lamaie. Apa cu lamaie detoxifiaza organismul, are efect diuretic, echilibreaza nivelul pH-ului, previne raceala si te tine departe de infectii. 4. Usturoiul Mananca usturoi cat mai des si o sa ai o imunitate foarte buna. Studiile au aratat ca persoanele care au inclus regulat usturoi in meniul lor au racit de mai putine ori fata de persoanele care nu au consumat acest aliment. Usturoiul contine alicina si seleniu, doi compusi care ajuta la curatarea ficatului, dar si la prevenirea cancerului. De asemenea, ajuta la activarea enzimelor care duc la eliminarea toxinelor. Este recunoscut ca unul dintre cele mai puternice remedii naturale cand vine vorba de raceli si bacterii. Alicina, un compus care se gaseste in usturoi, are proprietati antiinflamatorii, scade colesterolul, intareste imunitatea si imbunatateste circulatia sangelui. Este indicat sa adaugam usturoi crud la orice tip de salata si sa-l folosim intens atunci cand facem legume la gratar, bruschete sau fripturi. 5. Somonul Somonul si, in general, pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3, care reduc orice fel de inflamatie din corp, lupta impotriva virusilor si intaresc sistemul imunitar. Nutritionistii recomanda sa inlocuiti carnea rosie cu carne de peste. Studiile au aratat ca un consum regulat de peste creste speranta de viata si mentine organismul sanatos si tanar. Asadar, cand mergeti la supermarket alegeti in loc de pui sau porc niste somon.