Ardei iute si alte picanterii

Ardei iute si alte picanterii

Nu ocoli niciodata un ardei iute! Este o sursa de sanatate. In plus este gustos, sexy, face bine la metabolism si stimuleaza activitatea cardiaca. In concluzie alege mereu variantele picante din meniu.

     

Mancarea picanta este extrem de populara. Nu este specifica europenilor, dar acestia, inventivi, au imprumutat si retetele si condimentele din Asia, Africa si America Latina. Mancarea picanta, sanatoasa, este gatita cu mult ardei iute, hrean, wasabi si piper. Aceste patru alimente fiind si cele mai populare picanterii. In afara de gustul inedit, toate aceste ingrediente sunt bune si pentru sanatate.

Mancarea iute este consumata de sute de ani in tari foarte calduroase, datorita efectului sau de racorire a organismului. Intensifica transpiratia, iar apa se evapora si face ca gradele corpului sa scada.

Ardei iute
Wasabi
Hrean
Piper

 

Ardeiul iute: contine capsaicina, care are multa vitamina A si C. In jur de 50 de grame de ardei iute au 65 miligrame de de vitamina C, 428 UI de vitamina A si 145 miligrame de potasiu. Vitamina C protejeaza celulele de oxidare si de boli, vitamina A apara ochii de deteriorarea cauzata de inaintarea in varsta, iar potasiul regleaza presiunea sanguina. Capsaicina apara si de artrita si alte boli inflamatorii. Nu in ultimul unele studii au aratat ca ardeiul iute intensifica arderea caloriilor si stimuleaza metabolismul.

Wasabi: originar din Japonia, se serveste in mod frecvent alaturi de sushi. Contine izotiocianate, care distrug celulele canceroase, protejeaza de bacteria Heliocobacter pylori, cea care provoaca ulcer, si de Ecoli, care duce la intoxicatii alimentare.

Hreanul: acesta este o planta perena originara din estul Europei, fiind adesea combinata cu maioneza. Poate fi adaugata si la fripturi si sandvisuri reci. Are efecte diuretice si stimuleaza apetitul, dar si circulatia sangelui. Consuma hrean de cate ori ai ocazia: in salata in sosuri, crud sau in otet, hreanul este un excelent atibiotic natural, poate chiar mai eficient decat usturoiul, fara dezavantajele mirosului. Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace, contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu.

Piperul este cel mai folosit condiment din lume. Nu exista casa in care sa nu gasesti cateva boabe de piper (si ardei iute, am aduga noi). Piperul negru are efect antibiotic natural este, ce sursa de fibre, potasiu, fier, Vitamina C si K. In medicina traditionala a multor popoare este folosit pentru a trata problemele stomacului, anemia, impotenta si bolile de inima. In plus, reduce gazele, amelioreaza diareea, constipatia si colicii. Piperul amelioreaza tusea, raceala si gripa, facandu-l un remediu eficient pentru afectiunile respiratorii. Ajuta la decongestionare si curata sinusurile, dar este un aliat in lupta cu kilogramele, continand niste substante care grabesc metabolismul grasimilor, scrie Live Strong.

Cu alte cuvinte adauga in dieta ta: wasabi, hrean si piper. Si, nu uita de ardeiul iute!