Top 3 retete cu gutui

Top 3 retete cu gutui

Crude sau preparate (coapte sau alaturi de diverse feluri de mancare), gutuile sunt pline de zaharuri sanatoase, vitamine (A, B si C), calciu, sodiu, fier, magneziu, seleniu, fibre si sunt o buna sursa de antioxidati.

Gutuile sunt folosite mai ales in dulceturi si gemuri, orice gospodina adevarata are in camara la sfarsitul toamnei si cateva borcane de dulceata si compot de gutui.

Iata mai jos 3 retete delicioase si usoare cu gutui:

1. Compot de gutui

Compotul de gutui, ca orice alt compot, se face foarte usor. Pentru 4-5 borcane de compot avem nevoie de 2 kilograme de gutui, 3 cani de zahar si o jumatate de lamaie. Prima oara trebuie sa spalam bine gutuile, sa le curatam de coaja si sa le scoatem cotorul. Le taiem in felii mai mari sau mai mici, mie imi plac mai mari, si le punem intr-un vas cu apa cu sucul de la jumatatea de lamaie ca sa nu se oxideze. Punem pe foc o oala plina cu apa, in care adaugam zaharul si o lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.

Adaugam gutuile si le lasam sa fiarba si pe ele vreo 15 minute. Dupa ce fierb putin, le punem in borcanele sterilizate in prealabil si adaugam peste ele siropul din apa cu zahar. Punem capacele la borcane si le lasam sa fiarba la bain-marie inca vreo 40 de minute.

Daca faci mai putin compot de gutui, pentru consumul imediat, nu este nevoie sa il mai fierbi la bain-marie, ci in oala direct, timp de 1-2 ore, in functie de cat de moi vrei sa fie gutuile. Optional, poti sa adaugi scortisoara.

2. Gem de gutui

Pentru a face 6-7 borcane de gem ai nevoie de 5 kilograme de gutui, o lamaie, 2 kilograme de zahar si scortisoara.

Gutuile pentru gem trebuie bine spalate bine si sterse. Intr-o tigaie mare se pun 500 de mililitri de apa si, cand clocoteste, se adauga cele doua kilograme de zahar. Siropul se lasa sa dea un clocot si apoi se da deoparte. Rade coaja de la o lamaie si stoarce sucul. In momentul in care toate acestea sunt facute incepe "operatiunea razatoarea". La cele doua kilograme de zahar merg cinci kilograme de gutui.

Pune siropul din nou pe foc, la flacara mica si incepe sa razi gutuile prin razatoarea mare. Imediat ce sa aduna o gramajoara de pulpa rasa se rastoarna in sirop. Asta ca sa eviti innegrirea gutuilor, care sunt foarte sensibile la contactul cu aerul si se oxideaza foarte usor.

Cand toate gutuile au ajuns in cratita cu sirop, se poate da focul mai mare. Amesteca din cand in cand si lasa gemul de gutui sa fiarba circa o ora, pana ce scade bine tot sucul, iar fructele sunt fierte.

Cand gemul de gutui este gata, iar fructele fierte, pune sucul de lamaie (mai mult sau mai putin, dupa gustul tau), si coaja. Amesteca si lasa totul pe foc inca un minut -doua. Gemul de gutui este gata. Ca sa se pastreze fara probleme cea mai buna solutie este sa-l pui in borcane cat este inca foarte fierbinte. Inainte de a pune capacul presara deasupra gemului de gutui, cat mai uniform un varf de lingurita de pudra de scortisoara. Efectul este dublu. Scortisoara previne aparitia mucegaiului (situatie des intalnita la toate gemurile facute in casa, pentru ca nu au niciun fel de conservant) si da o aroma fina gemului. Scortisoara este cel mai eficient si util conservant natural. Dupa ce ai pus scortisoara, pune capacele la borcane si gata.

2. Piure de gutui

Pentru piureul de gutui ai nevoie de 2-3 gutui, 5-6 lingurite de zahar, zeama de la o jumatate de lamaie si 100 ml apa.

Gutuile sunt foarte sensibile si se oxideaza repede, asa ca este bine sa lucram cat mai repede. Le curatam de coaja si le punem in robotul de bucatarie, taiate in bucati. Le stropim cu zeama de lamaie. Le maruntim cat mai fin. Se poate folosi si razatoarea manuala. 

Adaugam apa si zaharul si punem gutuile razuite la fiert, la foc mic pentru aproximativ 30 de minute, amestecand constant. Se mai poate adauga cate putina apa daca este nevoie. Daca gutuile ti se par suficient de dulci, se poate renunta la zahar.  Dupa ce piureul se raceste, se poate pastra la frigider in borcan inchis ermetic, pentru cateva zile.

Se poate servi simplu, cu paine prajita, biscuiti sau poate fi folosit ca umplutura pentru prajituri.

Pofta buna!