Daca gutuile sunt merele de aur ale toamnei, atunci gemul de gutui este una din comorile pe care trebuie sa le pui deoparte pentru iarna. Putine lucruri mai placute decat o felie de paine prajita, unsa cu putin unt si impodobita cu gem de gutui. Este rasfatul pe care si-l poate permite oricine, si care face iarna mai blanda. Eu una nu concep iarna fara gem de gutui. Dar nu orice fel de gem de gutui, ci unul facut de mine, in casa, dupa reteta bunicii, cum altfel. Prepararea unui gem de gutui adevarat incepe cu procesul complicat de achizitionare al gutuiilor adevarate. Cam in aceasta perioada este obligatorie o vizita la tara. Undeva in Vrancea, printre dealurile domoale de unde, de prin curtile unor rude mai indepartate, culeg, cu mana mea, cele cinci kilograme de gutui pentru gem. O gutuie, doua gutui, bucurie de toamna Cu ocazia asta am sa aflu si cum o sa fie iarna. Lunga si grea sau usoara si scurta. Se spune ca poti face o prognoza dupa cate de mare este recolta de gutui. Daca sunt multe, aromate si mici, iarna este grea si lunga, daca sunt putine si mari, iarna este scurta si blanda. Despre pere si alte fructe de toamna Gutuile pentru gem trebuie bine spalate bine si sterse. Intr-o tigaie mare se pune 500 de mililitri de apa si, cand clocoteste adauga doua kilograme de zahar. Siropul se lasa sa dea un clocot si apoi se da deoparte. Rade coaja de la o lamaie si stoarce sucul. In momentul in care toate acestea sunt facute incepe "operatiunea razatoarea". La cele doua kilograme de zahar merg cinci kilograme de gutui, adica cat inseamna o sarja care se poate face fara prea mari complicatii in orice bucatarie. Cel mai bine operatiunea razatoarea merge la patru maini. Pune siropul din nou pe foc, la flacara mica si incepe sa razi gutuile prin razatoarea mare. Imediat ce sa aduna o gramajoara de pulpa rasa se rastoarna in sirop. Asta ca sa eviti inegrirea gutuilor, care sunt foarte sensibile la contactul cu aerul si se oxideaza foarte usor. Cand toate gutuile au ajuns in cratita cu sirop pot da focul mai mare. Amesteca din cand in cand si lasa gemul de gutui sa fiarba circa o ora, pana ce scade bine tot sucul, iar fructele sunt fierte. Dulceata de smochine Cand gemul de gutui este gata, iar fructele fierte (trebuie sa incerci), pune sucul de lamaie (mai mult sau mai putin, dupa gustul tau), si coaja. Amesteca si lasa totul pe foc inca un minut -doua. Gemul de gutui este gata. Ca sa se pastreze fara probleme cea mai buna solutie este sa-l pui in borcane cat este inca foarte fierbinte. Inainte de a pune capacul presara deasupra gemului de gutui, cat mai uniform un varf de lingurita de pudra de scortisoara. Efectul este dublu. Scortisoara previne aparitia mucegaiului (situatie des intalnita la toate gemurile facute in casa, pentru ca nu au niciun fel de conservant) si da o aroma fina gemului. Scortisoara fiind cel mai eficient si util conservant natural. Capaceste borcanele si gata. Din cantitatile din reteta rezulta circa 6-8 borcane mari de gem de gutui, adica rasfat si arome rafinate pentru cel putin jumatate de iarna!