Daca pana acum ai considerat tofu o minunatie de aliment, bogat in proteine, ei bine, afla despre existenta tempeh-ului, care este considerat un aliment complet pe baza de soia. Tempeh-ul este originar din Indonezia, unde este aliment de baza, alaturi de orez. Este preparat din boabe de soia inmuiate si semigatite, cereale intregi precum mei, grau sau orez, care sunt fermentate si presate intr-o forma de chec pentru a lua aspect de baton. Apoi, amestecul se lasa intr-un loc cald pentru cateva ore, timp in care fermenteaza. Gratie acestui proces de fermentatie, tempeh-ul este mai usor de digerat decat alte produse pe baza de soia. Probioticele care rezulta in urma fermentarii stimuleaza sistemul digestiv, intaresc sistemul imunitar si ajuta la refacerea organismului in timpul tratamentelor cu antibiotice. Tempeh-ul nu contine colesterol, este sarac in grasimi, dar bogat in proteine si fibre. Gratie acestor componente, dar si a faptului ca este o sursa importanta de calciu si de vitamine B, cu puternice proprietati antioxidante, tempeh este considerat un aliment complet pe baza de soia. Probabil stii deja despre carne ca este o proteina completa. Adaugam ca tempeh-ul poate fi considerat carnea vegetarienilor, pentru ca are tot atat de multe proteine precum carnea de pui sau cea de vita. O portie de tempeh are 113 grame, din care 21 de proteine, ceea ce inseamna aproape jumatatate din necesarul zilnic de 46 de grame. De asemenea, mai contine fibre intr-o cantitate mai mare decat consuma persoana pe zi. Daca ti-am starnit curiozitatea, nu-ti mai ramane decat sa testezi. Tempeh-ul poate fi prajit, copt sau fript la gratar, folosit in salate sau in sandwichuri. Este recomandat sa fie gatit cel putin 20 de minute, pentru o mai buna digestie. Daca vrei sa-l pui pe gratar, in supe, omlete sau mancaruri de legume, tine-l intai la marinat in otet, sos de soia, lapte de cocos, sirop de artar, ghimbir sau suc de citrice. Chiar daca nu vrei sa-l marinezi, tot iti va placea, pentru ca are gust dulceag, de nuca.