Studiu APC: Adaosurile pentru mancaruri contin urme usoare de legume

Studiu APC: Adaosurile pentru mancaruri contin urme usoare de legume

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mancaruri pentru a realiza un studiu despre continutul acestora si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Rezultatul? Multa sare, mult zahar, urme usoare de legume si de carne

Expertii APC au observat ca la unele produse nu se declara provenienta uleiului vegetal (palmier, floarea soarelui etc), iar la alte produse nu este mentionat tipul condimentului, desi unele dintre ele sunt alergene. 
 
Acum urmeaza partea alarmanta: la 78% dintre produsele analizate, cantitatea de sare variaza intre 44,7 g si 96 g din 100 g. E drept ca nu folosesti 100 de grame de delicat pe zi, dar tot e mult, tinand cont ca doza zilnica recomandata de sare pentru un adult sanatos este de 6 grame. Copiii cu varste intre 4-6 ani nu trebuie sa depaseasca 3g pe zi, iar cei cu varste intre 7 si 10, 5 g pe zi.
 
Mai mult de atat, la 14% dintre produsele analizate, cu toate ca pe lista de ingrediente sarea este mentionata, cantitatea nu este precizata. APC avertizeaza ca dietele bogate in sare pot cauza hipertensiune, care poate conduce la atacuri cerebrale, tulburari cardiace, insuficienta renala sau pierderea calciului din organism favorizand osteoporoza.
 
 
Si zaharul se gaseste in cantitati generoase in adaosurile pentru mancaruri. La 36% dintre produsele analizate, cantitatea de zahar variaza intre 8,7 g si 27,1 g din 100 g produs, ceea ce e mult, daca te gandesti ca barbatii au voie sa consume 37,5 g sau 9 lingurite, iar femeile 25 g sau 6 lingurite. Cand compari cifrele, nu e mult, dar pune la socoteala si painea, si sucurile, si tot ce mai consumi intr-o zi. Vei vedea ca depasesti cu usurinta DZR. 
 
Legumele, pe de alta parte, care ar trebui sa fie baza acestor tipuri de produse, se gasesc in cantitati foarte mici: intre 0,9 g si 4,1 g din 100 g produs
 
Asadar, tinand cont de faptul ca producatorii sunt obligati sa treaca ingredientele pe eticheta in ordine descrescatoare, in functie de cantitate, la 89% dintre produsele analizate, primul ingredient este sarea, iar la 11% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de legumele deshidratate.
 
La 36% dintre produsele analizate, zaharul adaugat este cel de-al doilea ingredient. La 22% dintre produsele analizate, grasimile vegetale exotice (ulei de palmier, unt de shea, unt de sal) sunt cel de-al doilea ingredient. La 17% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de catre potentiatori de aroma si de gust. 
 
La 72% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de potentiatorii de aroma si gust. La 28% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre zahar, grasime vegetala de palmier, amidon din porumb,  
faina de soia, dextroza, texturat rosu din soia, proteina vegetala din soia.
 
La condimentele cu gust de carne s-au gasit doar urme usoare din ingredientul care ar trebui sa fie de baza. De exemplu, cel de pui contine grasime de pui 2% si extract de pui 0,1%; iar cele cu gust de afumatura au doar arome de fum, nici urma de afumatura.
 
„Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare si zahar. In cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din doua sau mai multe legume sau un anumit tip de carne In cazul celor care au acest tip de ingredient in denumirea produsului, nicidecum din sare, zahar si potentiatori de aroma si gust. Avand In vedere compozitia chimica a acestor produse, ne exprimam temerea In legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori.”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.
 

E-urile din adaosurile pentru mancare

 
Doar 14% dintre produsele analizate nu contin aditivi alimentari, iar in cele 36 de produse analizate s-au identificat 16 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:
 
E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului In organism, putand cauza deficiente de fier la anumite  
persoane.
 
E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.
 
E129 –Allura Red este un colorant rosu care poate declansa reactii alergice. Produsele care contin acest colorant nu trebuie sa fie consumate de catre persoanele sensibile la aspirina si care sufera de astm. In Uniunea Europeana nu este recomandat a fi folosit In produsele pentru copii. A fost interzis In Danemarca, Belgia, Franta si Elvetia.
 
E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial si poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
 
E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitaÅ£i mari.
 
E150c – Caramel amoniacaleste un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului In prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.
 
E223 –Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reactii alergice.
 
E304 – Palmitat de ascorbir este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
 
E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat In alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
 
E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, obtinut din oase si piatra, care poate provoca tulburari ale tranzitului intestinal.
 
E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice si tulburari de tranzit intestinal si care modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.
 
E471 – Mono si digliceride ale acizilor grasi este folosit ca un emulgator si stabilizator. Nu se cunosc reactii adverse.
 
E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reactii alergice.
 
E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.
 
E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copiii mai mici de 12 saptamani; trebuie evitat de persoanele cu astm si guta.
 
E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.
 
E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice
 
 
Foto: Hepta, Flickr.