Cum zaharul este considerat un drog, pentru nu este total lipsit de nutrienti, toata lumea cauta un inlocuitor pentru acesta. Va facem cea mai buna propunere: stevia. Diferita de stevia care apare la noi primavara, aceasta este o planta sud-americana care creste sub forma de arbust. Este originara din Paraguay si este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Si nu numai ca este mult mai dulce, dar are si foarte multe calitati. Mai mult de atat, este un aliat de nadejde pentru cei care vor sa slabeasca, dar si pentru diabetici. Acest supraaliment regleaza glicemia, adica nivelul zaharului din sange, tempereaza senzatia acuta de foame si pofta de dulciuri. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare. In plus, stevia iti taie cheful de alimente grase, iar unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevie cu 15-20 de minute inainte de masa. O informatie pentru doamnele atente la silueta: stevia nu contine calorii. Greu de crezut? Contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. In plus, contine si vitaminele A si C, proteine, fibre, carbohidrati, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Plant Research adauga ca stevia scade oboseala mentala si fizica, regleaza presiunea sangelui, actioneaza ca un diuretic natural si ajuta la pierderea in greutate. Daca esti dispusa sa incerci acest indulcitor natural, ai la dispozitie pudra, siropul sau extrasul de stevie, produse ce se gasesc in magazinele naturiste. Este important sa stii ca extrasul de stevie este extrem de dulce, o lingurita de extract fiind echivalentul a unei cani de zahar. Ceaiul poate fi indulcit cu frunze de stevie, care se strecoara direct in cana, sau cu o lingurita de pudra de stevie dizolvata in trei lingurite de apa si apoi adaugatatreptat. Mai noteaza ca 6 picaturi de sirop de stevia indulcesc un pahar de limonada de 200 de mililitri, iar 8 picaturi o cana de ceai de 300 de mililitri.