Stefan Murgeanu : “Cum am slabit 25 de kilograme in 3 luni”

|Andreea Pietrosel |
Stefan Murgeanu : “Cum am slabit 25 de kilograme in 3 luni”

Guest post by Stefan Murgeanu

 

In 2007 am ajuns la abominabila greutate de 132 kg, si cand spun hidoasa, nu exagerez deloc. Aratam groaznic.
Am incercat diverse diete si sfaturi, dar evident ca nu a functionat nimic, deoarece prea putine se bazau pe elemente realiste: fara miscare nu ai cum sa slabesti, sau cel putin nu sanatos si durabil.


Asa ca, amintindu-mi de tineretile mele sportive (am practicat culturismul in tinerete, este si motivul pentru care, banuiesc, iau imediat in greutate cand am o perioada mai lunga de sedentarism), mi-am zis sa incerc o reteta proprie.


Am incercat sa am o alimentatie mai echilibrata.


Nu am facut nici un fel de alegere stiintifica sau studiata a hranei consumate, doar am incercat sa reduc (dupa bunul simt) grasimile, dulciurile, painea, pastele si carnurile grase, incercand o alimentatie bazata mai mult pe legume, fructe, lactate (nu grase), peste si carne de pui sau vita.

Dar fara excese de genul “la micul dejun o juma de frunza de salata, o treime de ou si 34 grame de paine de secara prajita”, astea sunt povesti si sunt menite celor care de fapt NU vor sa slabeasca. Orice om cu bun simt isi da seama care e diferenta intre un lighean de mancare si o portie normala.


Am renuntat la masa de seara (nu pentru ca asta ar ingrasa mai mult decat alte mese – e doar un mit, imi pare rau sa-ti spun in fata, ci pentru ca era cel mai usor de renuntat la aceasta masa din punct de vedere psihologic si practic, deoarece noaptea nu consumi energie si dormi, e mai usor sa “uiti” ca nu ai mancat, pe cand in timpul zilei…).


Nu te infometa!
Infometarea determina organismul sa se autoconsume, dar problema este ca incepe cu organele interne, nu cu frumusetile de colaci de grasime de pe burta.

[next]Am incercat sa fac mai multa miscare (cu regularitate si constant)


In acest sens, m-am inscris la o sala de fitness si mi-am propus sa “servesc” minim 6 antrenamente pe saptamana, a cate 1,5 h / zi.
[Este foarte important sa discuti cu cei apropiati ca timp de 3-6 luni, pe langa cele 9-10 ore petrecute la firma sau la job, vei mai petrece 2 ore si la sala de fitness. Daca “nu poti”, “nu ai timp” sau cei de langa tine nu te inteleg, atunci imi pare rau, dar aceasta problema nu face obiectul acestui articol. Daca ai peste 100-120 kg si sub 1,70-1,80 m atunci pur si simplu nu poti avea NICI UN fel de alta prioritate.]


Stiind din experienta ca daca ma voi solicita mult, voi renunta repede (iar daca ai ajuns la peste 100 kg, sunt sigur ca nu ambitia exagerata te caracterizeaza la sala de sport nici pe tine), m-am hotarat sa incep cu exercitii foarte usoare si in primele saptamani sa nu fac alergare deloc.


Tot din amintirile tineretii mele de montaniard, stiam doua lucruri: ca oamenii care traiesc la munte sunt slabi si in perioadele in care mergeam aproape in fiecare weekend la munte nu ma ingrasam, chiar daca in restul saptamanii duceam o viata sedentara.


Asadar, iata programul pe care mi l-am facut:
–    incalzire
–    ½ h banda, mers in amonte (porneam de la un nivel acceptabil, de ex inclinatie 4% si viteza 4 km/h si cresteam inclinatia si viteza cu cate putin din cinci in cinci minute; atentie, nu te lasa pacalit la inceput de usurinta ritmului si sa incerci sa fortezi puternic de la inceput, trebuie sa cresti ritmul gradat, pentru a veni cu chef si a doua zi la sala)
–    ¼-1/2 h exercitii pentru abdomene (fara exercitii care sa solicite spatele si cu contragretutati mici, dar cu serii cu miscari cat mai multe – de ordinal zecilor sau sutelor)
–    ¼-1/2 h bicicleta (cresteam ritmul si rezistenta din 2 in 2 minute)
–    dupa cca 1 luna, am inceput sa alternez bicicleta cu alergatul pe banda (la inceput nu eram in stare sa alerg mai mult de 200 de metri cu viteza de 8 km/h, iar dupa 8 saptamani de exersare zilnica alergam 4 km cu viteza de 9-10 km/h)

Secretul este sa nu te fortezi, mai ales la inceput. Scopul primelor 5-10 antrenamente nu este sa slabesti, ci exclusiv sa iti setezi limitele personale (de la ce inclinatie si viteza sa pornesti, cate miscari sa faci la fiecare aparat pentru abdomene etc) si sa iti obisnuiesti muschii cu miscarea.

Este foarte important ca orice exercitii faci sa nu iti soliciti spatele (la aceasta greutate este periculos) si sa faci cate 3-4 serii, dar fara a creste contragreutatea, ci crescand numarul de miscari din serie (de exemplu, la un anumit aparat pentru abdomene, faceam cu 33 kg contreagreutate 80 de miscari in prima serie, 100 in a doua si 120 in a treia).


Daca vrei sa slabesti, recomandat este sa cresti doar usor contragreutaile folosite, dar sa cresti numarul de miscari (altfel iti “umfli” muschii sub grasime, si nu se vede aproape nici un rezultat).


Ideea este sa faci mult si usor, nu putin si greu.

[next]In fiecare saptamana cresteam putin anumite setari (greutati, numar miscare, inclinatie si viteza de start etc), dar foarte putin, pentru ca organismul sa se adapteze treptat.
Eu nu beau apa in timpul antrenamentelor pentru ca imi scade din vivacitate, dar poti sa bei linistit apa, pentru ca te deshidratezi. Dupa fiecare antrenament consumam cate 2-3 litri de apa, eventual cu cate o lamaie stoarsa.


Apropos de apa, mai exista un mit, total eronat: ca daca transpiri, slabesti mai bine. Nimic mai fals. Este adevarat ca luptatorii profesionisti folosesc aceasta metoda inainte de cantaririle oficiale (dinainte de meciuri) pentru a  se incadra intr-o anumita categorie de greutate, dar in realitate scaderea de greutate provine din deshidratare, nu din arderea grasimilor.
Asa ca, daca nu ai maine vreun meci de box in campionat oficial, nu are nici un sens sa te imbraci gros si sa te privezi de apa in timpul antrenamentelor. Din contra, trebuie sa bei multa apa.


Desigur, este foarte important sa te tii cu sfintenie de antrenamente, 1,5 h / zi, de sase ori pe saptamana, altfel te pacalesti singur. Eu m-am tinut cu strictete, altfel cu siguranta nu as fi reusit sa slabesc 25 de kilograme in 3 luni, de la 132 kg la inceputul lui octombrie 2007 am ajuns la 107 kg la sfarsitul lui decembrie.

Eu am reusit in 3 luni probabil si din cauza ca am facut ceva sport in tinerete si organismul si-a “amintit” acele vremuri, dar banuiesc ca nu va fi nici o dezamagire pentru tine daca vei slabi 25-30 kg in 6, 9 sau 12 luni si, mai ales, in toata aceasta perioada te vei simti excelent!

Succes si sport la treaba!

PS: acum am ajuns la 120 kg, iar de peste o saptamana am reluat antrenamentele, cu obiectivul clar sa ajung sub 100 kg 😉 Va tin la curent.

Stefan Murgeanu este autorul cartii ”Concediaza-ti seful!”, carte care te ajuta nu neaparat sa elimini din viata ta profesionala sefii nedoriti, ci sa-ti angajezi, in loc, altii pe placul tau.

 

Distribuie articolul pe: