Spargem 4 mituri despre mancare

Spargem 4 mituri despre mancare

Am vorbit deja despre cele 4 mituri complet eronate despre slabit si am explicat de ce zaharul e mai rau ca grasimea, de ce trebuie sa mananci ca sa slabesti, ce fel de sport e indicat si care-i treaba cu caloriile.

Astazi intram in ape mai adanci si vorbim despre mancare in alimentatia de zi cu zi. La fel ca in cazul slabitului, auzim vrute si nevrute despre ce, cum si cat sa mancam. Majoritatea informatiilor fie par a se contrazice intre ele, fie chiar o fac. Ce-i de facut atunci cand nu esti sigur de veridicitatea celor citite? Verifici! Asta am facut noi cu inca 4 mituri pe care le tot vedem repetate adesea in revistele de profil. Uite explicatiile pe care le-am gasit.

1. FALS! Daca vrei sa faci muschi, trebuie sa bei shake-uri proteice.

ONG-ul de sanatate Mayo Clinic ne avertizeaza ca ar trebui sa pastram consumul zilnic de proteine undeva inre 10 si 35% din alimentatia noastra. Ca sa ajungem la procentul asta, este suficient sa consumam alimente bogate in proteine: carne, oua, lactate, leguminoase, alge etc.

Intr-un studiu recent realizat de Universitatea din Memphis, un grup de sportivi a consumat shake-uri de proteine, pe cand celalalt nu. Concluziile studiului? Dr. Richar Krieder spune ca „Desi este important ca atletii sa consume un aport optim de proteine, consumul in exces de proteine nu promoveaza cresterea in greutate musculara”.

 
2. FALS: E mai bine sa mananci 6 mese mici decat 3 mese mari pe zi

In primul rand, mitul asta ar putea avea un sambure de adevar, insa numai daca suntem EXTREM de atenti la controlul portiilor. Daca neatentie in alimentatie este o trasatura de caracter, atunci 6 mese mici vor deveni cu usurinta 6 mese mari.

Totul tine de numarul de calorii pe zi. Daca mananci acelasi numar de calorii (si acelas tip de calorii) la 6 mese mici precum la 3 mese mari, n-ai facut nicio schimbare. Nutritionistii ne sfatuiesc constant sa nu sarim peste mesele principale si sa mancam gustari sanatose intre ele.

3. FALS: Alimente cu calorii negative

Imi vine sa rad. E ca si cum ar exista oameni cu kilograme negative. Este imposibil ca un aliment sa nu contina calorii. Cel mai adesea se spune ca apio (tulpina de telina) are calorii negative pentru ca ardem mai multe calorii la consum decat are ea. O tulpina de telina are fix 6 calorii.

Hai sa o luam matematic de aici: O femeie de 35 de ani, cu o greutate de 65 de kilograme si inaltime de 1.80m consuma 30 de calorii pe ora doar stand jos. Mestecatul si inghititul unei tulpine de teline dureaza cam 2 minute si cateva secunde. Daca femeia de mai sus ar fi sa manance tulpini de telina timp de o ora, ar manca in jur de 30 de tulpini, adica 180 de calorii. Daca ea consuma 30 de calorii doar stand jos, inseamna ca ramane un surplus de 150 de calorii, deci mitul caloriilor negative este complet fals.

Da, bun, se consuma calorii si in timpul procesului digestiv, in jur de 60 de calorii pe ora. Chiar si-asa, ramanem cu calorii in plus. Oricum ai lua situatia, niciun aliment nu „slabeste”. Apa are 0 calorii, iar asta e cel mai apropiat lucru pe care-l avem.

 4. FALS: Fast-food-ul ingrasa

Nu vrem sa ne transformam in cei care lauda fast-food-ul. Departe de noi gandul asta. Insa, vrem sa nu va mai simtiti vinovate atunci cand mancati o felie de pizza sau o portie de cartofi prajiti de pofta.

Regula de aur din alimentatie tine de mo-de-ra-ti-e. Nu manca zilnic fast food, dar daca ai pofta din cand in cand, nu-ti face chiar atata rau. Intr-adevar, e mai bine sa il pregatesti acasa si sa stii ce pui in el, de asta nu ne dezicem nici cu pistolul la frunte. Insa atentie si la treaba asta: faptul ca e gatit in casa nu inseamna ca are neaparat calorii mai putine. Un cartof prajit e un cartof prajit indiferent unde e prajit si servit.

Incepe sa ne placa foarte mult rubrica asta si vrem sa ne dati teme pentru acasa. Mai stiti si alte mituri pe care le putem verifica?