4 mituri eronate despre slabit

4 mituri eronate despre slabit

Cel mai mare deziderat al oricarei femei din lume este un corp in care se simte bine. Pentru majoritatea dintre noi, dintr-un motiv sau altul, un corp ideal inseamna unul care tot slabeste.

Revistele si site-urile de sanatate sunt pline de diete, de sfaturi, de recomandari, de specialisti. Adevarul este ca nu putem fi papusi Barbie oricat de mult ne-am dori. Putem insa, sa aratam si sa ne simtim bine in pielea noastra la dimensiuni normale.

Daca te intereseaza cu adevarat nutritia, triezi cu usurinta printre toate sutele, poate chiar miile de articole pe care le gasim anual in presa. Din pacate, nu multi dintre noi stiu cum sa faca asta.

Asadar, am apelat la cunostintele noastre profunde si experienta in slabit pe care o avem si am alcatuit o lista de patru mituri pe care revistele ni le baga pe gat, iar noi le inghitim cu nesat. Adevarul sta de multe ori undeva la mijloc, insa interpretarea poate fi daunatoare. 

 
1. FALS: Mananca mai putine calorii

Treaba asta cu caloriile e pe jumatate adevarata. Da, intr-adevar, un necesar de 2000 de calorii pe zi este real, iar de-l depasesti, s-ar putea sa te ingrasi.

Cu toate acestea, 500 de calorii de varza nu sunt egale cu 500 de calorii de cola, spre exemplu. Chiar daca in laborator, energia necesara pentru spargerea legaturilor chimice din 500 de calorii de varza este egala cu energia necesara pentru 500 de calorii de cola, ceea ce se intampla in corpul nostru la digestie si asimilare este diferit.

500 de calorii de varza inseamna carbohidrati complexi, fibre, ceva proteine si o gramada de nutrienti cum ar fi vitamica C sau vitamina A. Acestia sunt metabolizati incet, iar caloriile continute aproape ca nu sunt absorbite.

De cealalta parte a baricadei, 500 de calorii din cola provin in intregime din zahar. Aceste calorii sunt absorbite cu usurinta, iar consumul lor duce la inflamatii hormonale care functioneaza ca un tragaci pentru diabet, obezitate, nivel inalt de trigliceride sau chiar dependenta de zahar.

Tine mereu minte regula de aur: Calitate peste cantitate! Ai mai multa grija ce mananci decat cat calorii consumi. 

2. FALS: Daca nu faci cardio, degeaba

Sportul ne ajuta enorm in procesul de slabit, dar nu face mai mult. Este aliatul nostru, dar nu cel care ne si slabeste. Nu sunt sigura exact de ce am ajuns sa credem ca daca nu facem cardio, nu vom slabi. 

Realitatea este complet alta. In primul rand, impulsul metabolic pe care-l primim de la ridicatul de greutati dureaza 24 de ore, iar cel de la alergat doar cateva ore. In plus, pentru aceia dintre noi care au un parte de mai mult stress in viata de zi cu zi, prea mult cardio ne va face sa tinem cu dintii de fiecare calorie inghitita. 

In principiu, cardio nu e rau, dar trebuie combinat si cu altele. Incearca si putina yoga sa te relaxezi. Poate si ceva ridicare de greutati pentru a-ti intarii muschii si oasele. 

Uite si 9 moduri prin care sa iti faci timp de sport oricat de ocupata ai fi

 

 

3. FALS: Trebuie sa te infometezi ca sa slabesti

Da, bun, daca te infometezi, vei slabi. E normal, daca nu dai corpului din ce sa se ingrase, va slabi. Dar va slabi sanatos? Nu! Iti vei distruge muschii, oasele, tesuturile, organele, iar cel mai probabil stratul de grasime nu se va evapora. 

Infometarea este un stres pentru organism, asadar atunci cand ne infometam, se elibereaza o cantitate mare de cortizol in organism, iar oboslea ne va ajunge din urma si vom ajunge sa mancam mai mult pentru a compensa.

Oamenii sanatosi si slabi mananca mancare reala in cantitati reale. Mananca alimente pline de nutrienti cum sunt fructele, legumele, proteinele cu grasime putina si evita mancarurile supraprocesae, rafinate, pline de zahar.

4. FALS: Grasimea ingrasa

Mnu, nu grasimea te ingrasa. Zaharul te ingrasa.

Probabil ati observat ca alimentele bogate in grasimi au un gust minunat. Exista o explicatie stiintifica pentru asta. Grasimea monosaturata si polisaturata este esentiala pentru buna functionare a organismului. Tipurile astea doua de grasime sunt componente de neinlocuit ale creierului si celulelor noastre. Alte tipuri de grasimi cum ar fi Omega-3 functioneaza ca antiinflamatoare naturale si ne ajuta sa ne pastram corpul sanatos.

Mancarurile pline de zahar sau de cereale rafinate sunt acelea care sunt absorbite imediat in corp, ceea ce duce la inflamare inutila a tesuturului adipos. 

Afla mai multe despre Fata periculoasa a zaharului

Daca vrei sa slabesti, mananca alimente naturale nerafinate, preferabil integrale in forme cat mai diverse: crude, fierte, coapte sau la gratar. Evita zaharul si carbohidratii rafinati. Fa sport cat sa te simti bine, nu pana nu mai poti. Incearca sa te distrezi mai degraba decat sa te simti pedepsita si vei vedea rezultate mai rapid si mai longevive. Succes!