Azi facem ceva simplu, chiar foarte simplu, dar foarte bun. O demonstratie ca mancarurile simple, sunt cele mai bune. Sote de praz este o mancare perfecta pentru lacto-vegetarieni, este ideala in diete si este o garnitura care poate sta alaturi de orice. Merge la peste, la pui si porc si trebuie trecute in lista cu idei de retete pentru mesele de sarbatoare, inculisv pentru masa de Craciun. Nu-i nici o filozofie sa faci sote de praz. Ai nevoie de 600 de grame de praz (alege praz cat mai proaspat si cu frunzele cat mai verzi), 50 de grame de unt, o lingura de faina, un pahar de lapte, nucsoara, 100 de grame de cascaval ras, ulei, sare piper. Pune prazul la fiert in apa cu sare, care clocoteste, pentru cel mult 10 minute, taiat in bucati mari. In timpul acestea pune untul la topit, adauga lingura de faina si stinge cu lapte. Rezulta un sos alb, pe care il poti subtia, daca vrei cu un polonic, doua de apa in care a fiert prazul. Potriveste de sare si piper si adauga putina nucsoara. (Incearca si supa de praz cu cartofi care este o mica surpriza gastronomica) Scurge bine de apa prazul si taie-l in bucatele. Si partea alba si frunzele. Caleste in ulei incins un minut- doua, prazul. Prazul, aliat in dieta Unge o tava, care merge la cuptor, cu ulei. Pune prazul, adauga sosul alb si presara pe deasupra putin cascaval ras. Da totul la cuptor pentru 10 minute si serveste imediat.