Prazul, aliatul tau in dieta

Prazul, aliatul tau in dieta

Prazul este o leguma speciala. Radacina alba si frunzele au texturi diferite, culori diferite si gust diferit. Pe langa aceasta prazul este o leguma care se adapteaza in zeci de combinatii, in supe, in ciorbe, macaruri simple sau cu sos si tarte. Dincolo se aceste detalii, esential este faptul ca prazul este o leguma care poate si trebuie sa faca parte din orice dieta pentru slabit, si pentru ca are putine calorii si pentru ca este un ajutor in orice cura care are ca scop pierderea de kilograme.

Sezonul de varf al prazului incepe in septembrie, cand recolta noua este la deplina maturitate, iar leguma este disponibila toata toamna si toata iarna, scrie BBC Good Food

Prazul este originar din Orientul Mijlociu. A fost cultivat de egipteni, cand nu munceau ca sa ridice piramidele, fiind o leguma extrem de populara in acea perioada. Faraonul Keops ii recompensa pe cei mai buni razboinici ai sai cu manunchiuri de praz. De la egipteni, prazul i-a cucerit pe romani, si de aici toata lumea. Prazul este una dintre legumele cu cele mai putine calorii.

Conform WH Food in 100 de grame de leguma sunt 30 de calorii. In plus compozitia prazului face ca senzatia de foame sa dispara. Este foarte bogata in fibre care contribuie la un bun tranzit intestinal si ajuta la eliminarea grasimilor. O alta proprieteta de exceptie a prazului este capacitatea de a elimina apa in exces, fiind un excelent diuretic. Prazul este deosebit de bogat in potasiu, fier, vitamina C, PP si B6, magneziu si calciu. Este un inamic adevarat impotriva arteriosclerozei si al tulburarilor cardiace. Mancat constant, de trei patru ori pe saptamana, combatere acnea si rosata tenului.

Prazul face parul frumos, dandu-i reflexii metalice, daca la clatire folosesti un decoct de frunze de praz.

Cum poti sa cresti consumul de praz. Pentru ca este foarte bun si foarte sanatos crud, combina-l in salate, pur si simplu. Incearca si salata de praz (toaca-l, adauga sare, piper, putin ulei si suc de lamaie si imbogateste-i savoarea adaugand cimbru uscat si seminte de doveac sau muguri de pin sau o mana de nuci). Merge si la cuptor (taiat in bucati mari, stropit cu ulei si cu suc de rosii, sare, piper, si cimbru sau busuioc, impachetat etans in folie de aluminiu, si copt pentru 20-30 de minute), fiind o garnitura perfecta pentru carne la gratar. Trebuie sa incerci si supa de praz, care se prepara foarte simplu in cel mai clasic stil cu putinta.  

Prazul se combina foarte bine cu sucul de rosii, cu rosiile uscate, cu maslinele, dar si cu mazarea. Leusteanul proaspat, cimbrul si semintele de marar (usor strivite), au arome care pun in valoarea gustul prazului.   

Afla mai multe despre praz,aici