Cel mai bun si mai sanatos sos pentru salata este de departe cel preparat in stil mediteranean. Salatele sunt baza dietei de vara, iar sosul din salata face diferenta dintre o salata sanatoasa si una care aduce un aport inutil de calorii si grasimi. Cel mai bun sos pentru salata este format din trei linguri de ulei de masline extra-virgin, o lingura cu suc de lamaie proapat, un catel de usturoi tocat foarte marunt, sare (putina) si piper (mult). Cantitatile sunt pentru o salata mare, formata din trei-patru portii. Poti creste cantitatea de suc de lamaie, dar portia de ulei trebuie ramana in aceeasi proportie. In aceste cantitati sunt 180 de calorii care se impart la numarul de portii, ceea ce inseamna circa 45-60 de calorii, valoare perfect corecta pentru sosul salatei. Poti adauga in sos ardei iute, ierburi uscate, dar si rosii uscate. Combinatiile sunt la libera ta alegere si nu modifica decat cu 10-15 calorii valoarea totata. Uleiul de masline asigura, in aceast cantitate, necesarul ideal de grasimi santoase pentru o masa, scrie WH Foods. Este ideal daca prepari solul pentru salata in momentul in care te asezi la masa. Evident uita definitiv de sosurile gata preparate, indiferent cat de sanatoase si naturale se recomanda a fi. Intreaga operatie nu dureaza decat doua minute.