Slow Food, mancare sanatoasa

Slow Food, mancare sanatoasa

Stiti pasiunea noastra pentru a face mancare. Noi credem ca a face mancare este o bucurie, care incepe de la a cumpara ingredientele, a le alege, a le cauta, pana la a le combina, asocia si, in final, a le imparti cu cei dragi. In rezumat bucuria asta se numeste Slow Food, mancare sanatoasa.

    

Slow Food  este un mod de a vedea dincolo de canoanele si obiceiurile zilnice care ne-au transformat din oameni, in masinarii. Slow Food inseamna imaginatie, joaca in bucatarie si un stil de viata sanatos.

Slow Food ca stil culinar, pe care din ce in ce mai multa lumea il adopta, s-a nascut ca idee acum mai mult de 20 de ani si a fost o replica la mancarea de tip fast-food, la semipreparate, la mancarea gata facuta, la industrializare, poluare si globalizare. Slow Food elimina aditivii, pledeaza pentru hrana curata, simpla, pentru retetele bunicii, pentru diversitate si respectarea traditiilor.

Slow Food inseamna sa mergi in piata, sa respecti si sa folosesti retetele locale si producatorii locali, sa cumperi legume si fructe de sezon, carne si peste de la cele mai apropiate surse, sa respecti ritmul anotimpurilor (atat cat a mai ramas din ele), sa mananci capsuni in iulie, nu in decembrie, rosii vara, nu in ianuarie, sa cumperi fructele locului, nu pe cele aduse din Argentina (de vreo doua saptamani lamaile din frigiderul meu provin din Argentina, de parca in Grecia nu mai cresc lamai).

O componenta aparte, care vine de la sine cu stilul Slow Food, este eliminarea unor surse de poluare inutile – ambalaje, emisii de dioxid de carbon pentru transport, consum de energie pentru pastrarea alimentelor aduse de peste mari si tari sau a celor pregatite la scara industriala.

Slow-food, principiul sanatos

Cand pleci in vacanta mananci la fast-food sau ce-ti gateste gazda din pesiunea unde stai? Ce preferi oul de tara sau cel de la magazin? Ce alegi o farfurie cu ciorba de gaina sau o chifla cu carne la fast-food? Tocanita sau salam? Baton de ciocolata sau prajituri de casa?

Slow Food a nascut un al doilea principiu – Terra Madre. Terra Madre inseamna respect pentru fermierii mici, pentru crescatori, pescarii, agricultorii mici si facatorii de mancare adevarata, care produc pentru nevoile lor si vand excesul, fara ca acesta sa devina o un fenomen industrial.  

Terra Madre este un apel la protectia mediul si a micilor comunitati rurale. Terra Madre inseamna arome naturale, gust, culoare si in final, toate insumate, mancare sanatoasa.

Legile slow-food

1.Acces la alimente sanatoase, bune si corecte din punct de vedere al pretului
2.Sustine biodivesivitatea in agricultura si mentinerea soiurilor intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, fara modificari genetice.
3.Accesul la hrana al tuturor oamenilor
4.Sustinerea traditiilor si a principiilor alimentare ale fiecarei regiuni si culturi, considerand-se ca traditiile gastronomice fac parte din cultura
5.O agricultura inteligenta, adecvata nevoilor colectivitatii umane careia ii este destinate
6.Respect fata de mediu.
7.O piata de desfacere echilibrata, corecta si onesta.

Iata o lectie despre slow food din tara care a inventat mancarea fast-food.