Slow-food, principiul sanatos

Slow-food, principiul sanatos

Slow-food se doreste un altfel de stil de viata, un mod sanatos si traditional de a manca. Principiul fundamental al slow-food a fost si este promovarea alimentelor traditionale, a retetelor gastronomice din caietul cu retete al bunicilor si a suselor de hrana locale. Cu aceste arme, cu aroma, gust si personalitate, slow-food a inceput lupta impotriva celor cateva feluri de mancare, cu acelasi gust, din reastaurantele de tip fast-food.

Scopul: transformarea oamenilor obezi, in oameni cu siluete agreabile.

Se poate spune ca stilul slow-food are un cod deontologic, un fel de manifest gastronomic, redactat la Paris, in urma cu 20 de ani. Printre semnatari: bucatari celebri, reprezentanti ai mediilor academice si, ca o speranta, foarte multi tineri.

Slow-food oferea ca alternativa, la chifla din carne tocata grasa si la cartofii prajiti din fast-food, tocanita si ciorba, gatite incet, cu legume si carne adevarate, fara aditivi, fara adausuri, cu aroma si gust diferit de la sezon la sezon, in functie de ingrediente. Slow-food pune pe fata de masa, nu pe tava de plastic, prajituri de casa si placinte adevarate, in locul batoanelor de ciocolata.

Confruntarea dintre slow-food si fast-food dureaza deja de 20 de ani, si de o parte si de alta existand la fel de multi adepti.

Slow-food a punctat decisiv in momentul in care a adaugat principiului, argumentul eco-gastronomic, si hrana gustoasa, facuta in respectul fata de mediul inconjurator si fata de sanatatea oamenilor.

Legile slow-food

Sapte principii fundamentale separa slow-food de fast-food: 
1. Accesul tuturor la alimente sanatoase, bune si corecte din punct de vedere al pretului.
2. Sustinerea biodivesivitatea in agricultura si mentinerea soiurilor naturale, nemodificate genetice.
3. Accesul tuturor la hrana.
4. Sustinerea traditiilor fiecarei regiuni, considerand-se ca traditiile gastronomice locale fac parte din cultura.
5. Agricultura rationala si inteligenta.
6. Agricultura in acord cu respectul fata de mediu.
7. O piata de desfacere echilibrata si corecta.
 

Filmul de mai jos, pe care te rog sa-l vezi, spune mult mai mult, in imagini, decat milioane de cuvinte!