Exista ideea preconceputa ca mancarea sanatoasa este fada si lipsita de gust. Nimic mai neadevarat. Alimentele sanatoase sunt mereu gustoase, ceea ce conteaza in mod esential, fiind modul in care sunt preparate. O alta idee preconceputa este ca unele alimente – carnea de porc, cartofi nu merita un loc pe lista verde a mancarurilor sanatoase. Fals! Cantitatea si calitatea fac diferenta. Mai exista si o a treia categoria care sustin ideea ca mancarea gustoasa este cert lipsita de nutrienti si de beneficii pentru sanatate. Si de data aceasta tot fals! Combinatia dintre sanatos si gustos este mereu posibila. Ciupercile – daca te gandesti ca sunt doar gustoase si atat, iti faci un mare pacat. Consumul de ciuperci iti aduce numai beneficii. Ciupercile sunt singurele vegetale care contin vitamina D. In plus cele mai multe dintre soiurile de ciuperci contin tot complexul de vitamine B extrem de util, mai ales in dietele vegetariene. Mananca ciuperci, cu incredere, de cate ori ai ocazia, pentru ca sunt combinatia perfecta intre sanatos si gustos. Carnea de porc a fost exclusa din dietele celor care mananca sanatos, pe nedrept. Pulpa si muschiul de porc sunt o sursa sanatoasa de proteine, vitamine din grupul B, fier si inca multi alti nutrienti pretiosi. Diferenta intre sanatos si nesanatos o face modul in care este preparata si cat de des mananci carne. O data pe saptamana, o portie de carne, care sa nu depaseasca 150 de grame este mai mult decat indicata si nu-ti face niciun rau. Despre ciocolata toata lumea stie ca este un aliment sanatos. Pe de alta parte este privita ca o sursa de calorii, pe care te vei chinui sa le dai jos la sala de fitness. Si aici cantitatea face diferenta, dar si calitatea. Ciocolata cu multa cacao, cu ingrediente putine si cu unt de cacao este un bine pentru sanatatea ta. Are antioxidanti, minerale, iar caloriile nu le depasesc in numar pe cele dintr-un alt dulce sanatos. [next] Carnea de vaca a fost taiata de pe lista pentru ca este “daunatoare”. Nimeni nu spune sa mananci in fiecare zi carne de vaca. Dar nici nu trebuie exclusa din alimentatie. Este foarte bogata in proteine de calitate – in fapt cele mai bune proteine de origine animala, cantitati mari de vitamina B12, seleniu, zinc, fier, fosfor si tot complexul B. Gatita cu grija (inabusita sau la cuptor) si consumata o data pe saptamana este o sursa importanta de nutrienti. Ouale. Daca de ideea preconceputa ca sunt daunatoare pentru ca au colesterol am mai scapat, sunt inca multi cei care cred ca daca mananci in fiecare zi oua te imbolnavesti de ficat. Fals. Doar un organism care are unele suferinte cronice nu tolereaza ouale. Doua oua pe zi sunt un beneficiu sanatate, o sursa excelenta de proteine si minerale, vitamine si grasimi esentiale, totul pentru foarte putine calorii. Alege sa le mananci in prima parte a zilei – nu pentru ca ar face rau seara – ci ca sa profiti din plin pe parcursul zilei de energia pe care ti-o dau! Si cafeaua era, pana nu demult, un viciu nesanatos. Azi stim toti ca este nu doar placuta la gust si … necesara, ci si o exceptionala sursa de antioxidanti. Mai mult cafeaua accelereaza metabolismul si previne apartita diabetului. Se crede despre condimentele picante ca fac rau “la stomac”. Fals. Ba chiar din contra, cele mai multe dintre condimente sunt benefice proceselor de digestie si intervin activ in blocarea dezvoltarii bacteriilor daunatoare. Ardeiul iute, piperul nu doar ca nu fac rau, dar accelereaza metabolismul si regleaza nivelul zaharului si al grasimilor din sange. Se crede despre cartofi ca nu au nimic in comun cu alimentatia sanatoasa sau cu dietele pentru slabit. Fals! Cartofii sunt un aliment versatil, ieftin si foarte sanatos cu singura conditie de a fi pregatit sanatos – fiert, copt sau rumenit in cuptor. Nici cartofii prajiti nu sunt o crima, dar conteaza in mod fundamental cat de des ii mananci. Contrar ideei ca sunt contraindicati in dieta, 100 de grame de cartofi fierti au doar 160 de calorii, fiind foarte satiosi si aducand carbohidrati de calitate, scrie Cooking light. Ne oprim aici cu pledoaria pentru sanatos si gustos, nu inainate de a spune ca cea mai buna alegere este mereu, calea de mijloc.