Beneficiile unei alimentatii pe baza de ciuperci

Beneficiile unei alimentatii pe baza de ciuperci

In acest context trebuie sa acordam multa atentie beneficiilor aduse de ciuperci, mai ales in procesul natural de slabire, dar si cailor prin care acestea pot fi incorporate ca alimente de baza in dieta.

 

Ciupercile te ajuta sa slabesti
Un aspect deosebit de important este acela al valorii nutritive. Ciupercile au foarte putine calorii. Ca de altfel si continutul lipidelor. O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Numarul redus de calorii le fac pe acestea sa devina o combinatie interesanta pentru multe din dietele de slabit.
Pline de savoarea, ciupercile au o aroma asemanatoare cu cea a carnii, acesta fiind motivul pentru care vegetarienii inlocuiesc carnea cu ciupercile.

 

Beneficiile consumului de ciuperci
Ciuperciile au excelente proprietati conferite de antioxidanti, ceea ce le transforma in alimente-minune in terapiile anti-cancer. Ciupercile iti asigura un aport redus de calorii, facandu-te sa eviti consumul de mancaruri grase.
Intr-un studiu interesant publicat in Jurnalul de Endocrinologie autorii au afirmat ca numarul de lipide este la fel de mic cu nivelul de insulina, stimulat de proprietatile unor ciuperci, transformandu-le intr-un excelent supliment in procesul de slabire, ca de altfel si tratamentul pentru diabetici.

 

Gratie continutul de potasiu, ciupercile ajuta in reglarea tensiunii arteriale. Insa, nu este singurul beneficiu adus starii de sanatate, bogate in zinc, acestea lupta impotriva anxietatii si stresului.
100 de grame de ciuperci contin: 16 mg de vitamina B9; 3,6 mg de vitamina B3; 1,5 mg de vitamina B5; 0,4 mg de vitamina B2; 0,1 mg de vitamkna B1; 0,1 mg de vitamina B6; 0,3 mg de cupru; 0,5 mg de fier; 9,0 mg magneziu; 86,0 mg de fosfor; 318 mg potasiu; 9,3 mg seleniu; 0,5 mg zinc si fibre. Dupa cum observi ciupercile contin suficienti nutrienti pentru o alimentatie echilibrata. Consumand cate 3 ciuperci ii asiguri organismului doza zilnica de vitamina B12. Vitaminele din complexul B lupta impotriva oboselii si asteniei de primavara.

 

[next]Ciupercile previn cancerul
Carnoasele ciuperci si-au castigat un bine meritat loc printre alimentele ce previn cancerul.
Asa cum majoritatea lumii a aflat de proprietatile anti-cancer ale rosiilor sau usuturoiul, tot asa sunt expuse beneficiile consumului de ciuperci.
Cateva teste realizate pe ciuperci au aratat ca si acestea pot constitui alimente de baza dintr-o dieta anti-cancer. Conform testelor ciupercile reusesc sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase, responsabile pentru evolutia bolii necrutatoare. Mai precis, extractul de ciuperci a contribuit la impiedicarea dezvoltarii celulelor tumorale la sobolani. Oamenii de stiinta sunt de parere ca meritele le apartin unor compusi din ciuperci, ce impiedica proteinele din organism, care stimuleaza secretia de estrogen, despre care s-a afirmat ca favorizeaza dezvoltarea a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de san.

 

Asa cum probabil te-ai asteptat acesti compusi chimici regasiti in ciuperci, responsabili pentru prevenirea cancerului se numesc antioxidanti.
De fapt acesti compusi neutralizeaza actiunea radicalilor liberi de distrugere a celulelor de ADN, declansand astfel procesul de dezvoltare al boli. Antioxidantii reusesc sa repare din daunele provocate de radicalii liberi. Nu numai ca previn cancerul, in unele cazuri acesti compusi pot constitui singurele arme ale organismului in lupta cu boala.

 

Ciupercile maro si cele exotice contin antioxidanti puternici. Nu numai ca lupta impotriva bolii, dar au capacitatea de a intari sistemul imunitar prevenind eventualele afectiuni. Si sa nu uitam ca un sistem de aparare bun denota un metabolism puternic. Cateva teste au scos la iveala faptul ca incluzand in meniu ciuperci albe este stimulata functia imuno-protectoare a organismului, singura de altfel prin care acesta poate sa tina departe boala. Pe langa actiunea antioxidantilor, vine din urma un alt aliat in lupta cu cancerul, este vorba de o fibra solubila: beta-gluconul. Desi au fost intreprinse multe teste ce au aratat beneficiile consumului de ciuperci, scotand la iveala lucruri pe care nici nu ni le-am imaginat, mai este nevoie de multe alte teste pana cand sa se poata demonstra cu usurinta efectul ciupercilor in dieta noastra. Consumate alaturi de alte legume si verdeturi, acestea constituie surse ideale de vitamine si minerale, necesare organismului zi de zi.

Iti propunem o reteta grozava de frigarui din ciuperci, de pe bucatar.net