Supa de dovleac

Supa de dovleac

Am mancat prima data supa de dovleac, cand eram mica. O facuse bunica. Stiam ca-i supa de dovleac si am strambat din nas. Ca sa-i fac pe plac am bagat lingura in castronul cu supa portocalie si am luat o inghititura. In secunda urmatoare am avut o dilema. Mare si cu gust de supa de dovleac. Ce sa fac? Sa continui sa fac mofturi sau sa recunoasc ca supa de dovleac este delicioasa si sa scurg si ultima picatura in lingura.

       

Am calculat rapid si cum era evident ca de ironiile bunicii nu aveam cum sa mai scap am mers pe principiul „mananc tot, si nu raspund la ironii”. Am inghitit rapid primul castron, l-am cerut pe al doilea si l-am savurat pe indelete.

De dragul caldurii, a dulcetii si acelor binecuvantate seri cu bunica, fac in fiecare toamna supa de dovleac. E o supa de poveste.

Iata cum se face supa de dovleac care miroase a poveste de toamna. Ai nevoie de vreo jumatate de dovleac, galben, moale si bine copt, jumate de pachet de unt, trei cepe mari si galbene, jumatate de litru de lapte, trei lingurite de cimbru tocat, piper negru proaspat macinat si sare. Mai ai nevoie de vreo cinci, sase linguri de seminte de dovleac (spalate decojite si coapte), si patru-cinci felii de paine pentru crutoane si ulei. Curata si taie in bucati cat o nuca dovleacul. Pune-l intr-o tava nu foarte mare, dar adanca. Stropeste dovleacul cu untul topit, pune sare si coace totul in cuptorul incins bine, la foc moale, vreo 40-50 de minute. Bunica nu avea folie pe aluminiu, dar avea o tigaie cu un capac ca un clopot. Cocea tot felul de minuni in tava aceia. N-am capac ca un clopot, dar am folie de aluminiu. Deci, acopera tava cu folie inainte de a coace bucatele de dovleac inecate in unt, pentru ca tot sucul sa ramana in tava.

Pune laptele la fiert, pune peste lapte doua cani cu apa si cand fierbe, rastoarna dovleacul copt cu toate sucurile lasata in tava. Acopera si lasa sa fierba vreo 20 de minute. Toaca marunt ceapa si caleste-o bine in putin ulei. Cand este rumenita adauga ceapa in supa de dovleac. Pune cimbru, sare si piper macinat. Cu un blender vertical transforma totul in crema. Potriveste de sare si pune mult piper, scrie BBC good food.

Rumeneste semintele de dovleac si adauga-le in supa. Serveste supa de dovleac cu paine prajita sub forma de crutoane si savureaza aceasta poveste de toamna.