Rucola, de opt ori mai sanatoasa decat salata verde

Rucola, de opt ori mai sanatoasa decat salata verde

Desi noi folosim cel mai des rucola in salata, ea de fapt apartine familiei legumelor crucifere, alaturi de broccoli si conopida. In plus, ea are de 8 ori mai mult calciu, de 5 ori mai multa vitamina A, C si K, si de 4 ori mai mult fier ca salata verde.

Confundata de multe ori cu papadia, rucola are frunzele mai rotunjite decat aceasta. Mai este cunoscuta drept eruca sativa, rugula, colewort, arugula, rocket, rocket de gradina, roquette, voinicica sau varza nemteasca.
 

Beneficiile rucolei

 
Nutrienti si calorii 
 
O cana de rucola contine 52 grame de proteine, 13 grame de grasimi, 73 grame de carbohidrati, 3 grame de fibre si 41 grame de zahar natural. Partea cea mai buna este ca toti acesti nutrienti vin la pachet cu aproape nicio calorie. Jumatate de cana de rucola contine numai 2 calorii. Astfel, 20 de cani de rucola contin tot atatea calorii cat se gasesc intr-un mar de marime medie.  
 
Reduce cancerul 
 
Ca si rudele sale, broccoli si conopida, rucola are un continut mare de fibre, antioxidanti si glucozinolati ce reduc riscul aparitiei cancerului la plamani, prostata, san si pancreas.
 
Mentine sanatatea oaselor
 
Jumatate de cana de rucola contine 10.9 micrograme de vitamina K, necesara pentru absorbtia calciului in oase si dinti. Trei cani de rucola vor asigura organismului necesarul zilnic de vitamina K. De asemenea, rucola contine de opt ori mai mult calciu decat salata iceberg.
 
 
 
Intareste sistemul imunitar
 
Gratie propietatilor antimicrobiene, rucola stimuleaza imunitatea. Astfel, organismul va fi mai puternic, in special in perioadele de tranzitie intre sezonul rece si cel cald. 
 
Arma de nadejde in tratarea afectiunilor stomacului si pentru o buna digestie
 
Pentru ca reduce secretia acida a stomacului, rucola este o alternativa naturala de tratament impotriva afectiunii stomacului. In plus, este bogata in nutrienti activi, care sustin digestia. O cana cu frunze de rucola consumata in timpul meselor ajuta tranzitul intestinal.
 
Protejeaza ficatul 
 
Rucola este bogata in clorofila, ca orice salata si orice leguma verde. Aceasta ajuta la combaterea aflatoxinelor care pot ataca ADN-ul si ficatul. 
 
Hidratare 
 
Rucola contine 90% apa, asa ca este un aliment perfect si racoritor in timpul verii.
 
Da energie si mobilitate 
 
Rucola contine indoli-3-carbinol si izotiocianate despre care s-a dovedit ca suprima producerea inflamatiilor in organism, ceea ce duce la energie si mobilitate.
 
 
Foto: Hepta