Afirmam fara nicio urma de indoiala ca rosiile sunt medicamentul perfect, iar cura de vara cu rosii este secretul sanatatii. Afla totul despre rosii! Pe scurt rosiile inseamna 95% apa si 22 de calorii, in 100 de grame. In 100 de grame de rosii proaspete se afla 57% din totalul zilnic necesar de vitamina C, 225 de miligrame de vitamina A si aproape 8% din fibrele necesare zilnic. Dincolo de aceste detalii de continut, rosiile sunt fructe, promovate in categoria legume si au o istorie exceptionala. Oamenii de stiinta au descifrat genomul rosiilor si au stabilit ca acesta s-a triplat brusc, in urma cu 60 – 70 de milioane de ani, cauza fiind conditiile deosebite care au urmat dupa prabusirea unui meteorit. Stramosul rosiei, care crestea atunci, a reactionat extinzandu-si genomul considerabil, pentru a-si mari sansele de supravietuire. Cand conditiile s-au imbunatatit din nou, planta a scapat de o parte din datele genetice, inclusiv de cele care duceau la formarea toxinelor, pastrandu-le pe cele ce au dus la formarea fructului rosu, asa cum il stim in prezent. Suc de rosii pentru oase sanatoase Revenind la calitatile incontestabile ale rosiilor merita spus ca rosiile sunt sarace in calorii si perfecte pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus, intr-o rosie proaspata sunt in jur de 4,8 grame de carbohidrati, doar sase miligrame de sodiu, ceea ce le face perfecte in dietele in care se recomanda limitarea consumului de sodiu, dar si extrem de utile in dietele de detoxifiere. Comoara ascunsa in rosii se numeste licopen si este unul din cei mai puternici antioxidanti. Efectul pe care il are licopenul in organism este exceptional. Licopenul previne si amelioreaza multe afectiuni, incepand de la cancerul de san, cancerul cervical si de pancreas. Licopenul previne cancerul de piele, ovare, stomac, combate deteriorarea vederii, cataracta si bolile cardiovasculare de generative. Un studiu recent arata ca licopenul scade considerabil si riscul aparitiei cancerului de prostata, scrie huffingtonpost.com. Mai trebuie spus ca licopenul devine mai activ daca este tratat termic. Licopen exista in toate fructele si legumele rosii, dar nicaieri in cantitatile care se gasesc in rosii. Sa mai adaugam si faptul ca eficienta licopenului creste daca este insotit de grasimi vegetale.