Postul, ca o dieta vegetariana

Postul, ca o dieta vegetariana

Perioada de post in care ne aflam este in fapt o dieta vegetariana, inainte de a fi o dieta de post. Toate alimentele de origine animala sunt excluse din alimentatie. Adica renuntam la toate felurile de carne, renuntam la branzeturi si lactate, renuntam la oua. Ce ramane? Multe, foarte multe!

Legume la discretie. Chiar daca suntem in decembrie, piata de zarzavaturi este plina. Avem de unde alege. In primul rand avem legumele lunii decembrie: cartofi, ceapa, telina si morcovi. Toate acestea se pot transforma in supe, ciorbe si tocanite. Adauga rosii (din conserva, in sos propriu, pentru ca sunt cel putin la fel de sanatoase ca si cele proaspete), multa verdeata, poate un catel, doi de usturoi si vei avea cele mai bune si sanatoase mancaruri.

Urmeaza fasolea uscata, mazarea uscata si lintea. Sunt o sursa de baza in ceea ce priveste proteine in cursul dietei de post si al dietelor vegetariene. Fasolea uscata este in ingredient cu potential maxim. Se poate face mancare, se poate face supa si ciorba, adauga bors, suc de lamaie, multe zarzavaturi, verdeturi si o sa fie nu doar foarte gustoasa, dar si plina de vitamine. Salata de fasole boabe cu ceapa verde (se gaseste in piata), cu cimbru uscat, putin ulei si un strop de otet balsamic este pur si simplu senzationala.

Ciupercile sunt o adevarata binecuvantare in dieta de post. Sunt sute de retete care au la baza ciupercile. Intreaba un vegetarian si, daca ai rabdare sa-l asculti, te vei convinge ca este foarte simplu sa renunti sa mananci carne, atat vreme cat exista ciuperci.

Nu pot sa nu amintesc de varza murata. Pe langa faptul ca este foarte gustoasa este si un excelent aliat in dieta. Are putine calorii si este plina de vitamina C. Merge facuta mancare, iar salata de varza acra cu mult piper si ulei de masline este un rasfat.  

Multe alte ingrediente se mai pot adauga la dieta de post. Fructele, de la cele de sezon, mere si citrice, pana la nuci si migdale. Fructele completeaza in modul cel mai gustos si sanatos meniul zilei, iar nucile si migdalele sunt “sarea si piperul” preparatelor vegetariene. Sa mai amintesc despre masline (ideale de pus in mancare sau sub forma de pasta), de avocado, rodii si de banane? Nu! O facem in materialul viitor.

Postul, ca o dieta vegetariana este mult mai simplu si mai gustos decat pare la prima vedere. Ai nevoie de putina imaginatie si de sfaturile noastre. Post usor si gustos sa aveti!