Pandispanul, prajitura care nu ingrasa

Pandispanul, prajitura care nu ingrasa

Minunata prajitura este pandispanul. Este prajitura ideala din foarte multe motive, dar fundamental este faptul ca o felie de pandispan, preparat dupa reteta clasica, nu are mai mult de 60 de calorii. Pandispanul este prajitura perfecta in perioada de Craciun, nu doar pentru aroma lui (de vanile, cacao sau scotisoara), dar si pentru faptul ca este perfect ca prajitura in sine, dar si ca baza pentru alte preparate.

Pandispanul, aliatul tau pentru silueta

O felie de pandispan are la fel de multe calorii ca si o felie de paine integrala, ceea ce o face un desert perfect in curele de slabire si nu numai, sustine Cuisine AZ Minceur. Marele avantaj este faptul ca acesta nu contine niciun strop de grasime. Spre comparatie, o tableta de ciocolata (intreaga) are undeva pe la 450 de calorii. In plus se preteaza perfect pentru cele mai variate arome. Este savuros cand miroase a vanile, vesel cand are scotisoara, copilaresc cand este facut cu pudra de cacao, simandicos cand miroase a coaja de lamaie sau a ghimbir, elegant si rafinat cand are razatura de portocala.

Bogat in proteine (din oua), pandispanul este o prajitura sanatoasa. Cantitatea de zahar este minima. In plus, prajitura nu pierde nimic la capitolul gust si aspect daca jumatate din faina este integrala. Toate aceste beneficii (inclusiv numarul foarte mic de calorii) se gasesc doar in preparatele facute in casa. Pandispanul din comert, cel fabricat pe scara industriala, este plin de aditivi si chimicale care il transforma intr-o paine grasa, prea dulce, si lipsita de delicatetea prajiturii facute in casa.  

Transformarea pandispanului

Pe langa diferite arome pandispanul se asociaza perfect cu fructele. O felie de ananas, o felie de pandispan, doua lingurite de iaurt simpu, cateva fructe de padure, totul pudrat cu putina scortisoara. Combina ananasul cu kiwi. Poti pune stafide, direct in aluatul de pandispan. Serveste feliile cu iaurt, in care ai adaugat putina coaja proaspata de lamaie. Decoreaza desertul cu o lingurita de miere de albine. Vei avea un desert rafinat, simplu, sanatos si fara probleme in ceea ce priveste caloriile.  

Adauga cacao si stafide in compozitie. Pune coaja de portocala. Serveste cu iaurt si cativa stropi de sirop de portocale sau alt sirop de fructe. Este perfect! Si nu are decat 100 de calorii in fiecare portie.  

 

Putine lucruri merg mai bine alaturi de o felie de pandispan decat o lingura de inghetata raw. Decoreaza cu putina miere si savureaza fara niciun fel de complexe.  

[next]Reteta ideala de pandispan 

Dupa o astfel de pledoarie nu putea sa lipseasca reteta perfecta de pandispan. Iti trebuie oua, zahar si faina. Proportia este un ou, 20 de grame de zahar, 30 de grame de faina. Multiplici cantitatile in functie de cantitatea finala pe care o vrei.

Pentru o tava clasica de chec sunt necesare circa 5-6 oua, pentru o tava rotunda (ca sa faci blatul unui tort), ai nevoie de zece oua. Oulale, la temperatura camerei, se sparg intr-un castron. Adauga zaharul si bate totul cu mixerul cel putin 15 minute. In final trebuie sa rezulte o spuma densa, tare, care trebuie sa aiba de doua ori volumul initial.  

 Un secret: pune o lingura de apa rece si continua sa bati. Crema va fi spumoasa, iar zaharul se va topi mai usor. Adauga aromele. Cand este gata, adauga faina, cernuta in prealabil. Amesteca cu o lingura de lemn, de jos in sus, incet. Daca vrei o varianta cu cacao, scoate o lingura faina si adauga o lingura de cacao. Pune compozita in tava (unsa cu putin ulei si tapetata cu faina) si coace pandispanul la foc potrivit circa 30 de minute. Nu se umbla in cuptor in timpul coacerii. Cand este gata (auriu si ferm la atingere), lasa-l sa se racoreasca cinci minute in cuptor.

Delecteaza-te, fara nicun fel de procese de constiinta!