Ovazul

Ovazul

Ovazul, originar din Asia, este una dintre cele mai bune cereale, mai ales daca este consumat constant si in forma lui integrala. Ovazul este recomandat de specialisti ca fiind unul din alimentele care fac difenta intr-un stil de viata sanatos, fiind considerat pastila naturala de slabit

  

Ovazul este o sursa majora de mangan, magneziu, seleniu si zinc. Combinata il face util in sustinerea celulei nervoase, intervine in sustinerea sanatatii pielii si a vaselor de sange. Ovazul este recomandat pentru anxietate si insomnie si este ideal pentru persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului, dar si al trigliceridelor. Studii efectuate inca din anii ’60 au probat capacitatea ovazului de a scadea concentratia de colesterol din sange.

Ovazul este de ajutor si celor care au diabet zaharat, sau care sufera de un dezechilibru al nivelului de glucoza din sange.

Nu in ultmul rand trebuie spus ca ovazul, mai ales cel integral, este foarte bogat in fibre ceea ce contribuie la buna mentinere a tranzitului intestinal si la o constanta detoxifiere, daca consumi in fiecare zi o portie de ovaz. In 200 de grame de ovaz sunt aproape patru grame de fibre, adica ceva mai mult de 20 % din doza zilnica recomandata.

Ovazul este un aliment ideal la micul dejun, pentru ca fara sa aiba exces de calorii iti asigura energie pentru pima parte a zilei. In 200 de grame de ovaz sunt 140 de calorii, ceea ce este pe buna dreptate extraordinar, scrie whFood.

Gustul ovazului, care aduce cu cel al alunelor, dar despre care unii spun ca este sec si fad este imediat pus in evidenta daca este combinat cu lapte, iaurt si fructe proaspete. Rar ceva mai bun pentru micul dejun decat iaurt, fulgi de ovaz si o banana, totul aromatizat cu o lingurita de scortisoara sau fulgi de migdale.

Faina de ovaz este un substitut excelent pentru faina de grau si este perfecte in dieta fara gluten.

Ovazul este bun si pe exterior nu doar pe interior. Pe plan extern, ovazul poate fi folosit drept tratament pentru unele afectiuni ale pielii, printre care eczemele, varicela sau muscaturile de insecte.

Specialistii spun ca nu exista contraindicatii in privinta consumului de ovaz.