Fiecare sezon are fructele si legumele lui. Evident poti sa fasesti capsuni in mijlocul lui noiembrie, struguri in mai si pepeni in ianuarie, dar nu-ti recomand sa consumi aceste fructe. La capitolul legume situatia este la fel. Regula unei nutritii sanatoase si principiile care se cer respectate pentru a avaea grija de mediu cer ca unele legume si fructe sa nu fie mancate decat daca sunt in sezon. Deci, nu le manca daca nu-i sezonul lor! Daca in timpul verii si toamna, pietele sunt pline de fructe si legume din surse locale (sau cel putin asa ar trebui sa fie, si asa ne dorim sa fie), in perioada rece a anului unele fructe si legume sunt aduse de la foarte mare departare. Asta este rau si pentru tine, si pentru planeta. Transportul inseamna emisii de dioxid de carbon, iar fructele si legumele respective sunt excesiv tratate cu chimicale pentru a face fata transportului. Evident nimic nu te opreste sa consumi varianatele congelate sau conservate ale respectivelor fructe si legume. Dar dincolo de aceasta exista cateva fructe si legume pe care nu-ti recomandam sa la mananci daca nu-i sezonul lor. Cap de lista sunt rosiile. Sunt perfecte de la inceputul lunii iulie si pana la mijlocul lui octombrie. Dincolo de acest interval nu mai folosi rosii proaspete. Nu au gust, sunt pline de chimicale si sunt extrem de scumpe. Poti consuma rosii in conserva, suc de rosii, rosii uscate in ulei, pasta de rosii. Au aceleasi beneficii. Despre rosii Mazarea proaspata are rosul ei doar la inceputul primaverii. Dincolo de mijlocul lui august foloseste doar mazarea congelata si cea in conserva. mazarea proaspata in restul perioadei este plina de chimicale, este iradiata si nu are gust bun. Gustul se conserva daca este congelata. O alta leguma pe care este bine sa o mananci doar in sezon este sparanghelul. Minunatia asta este numai buna de la inceputul anului pana la mijlocul primaverii, inainte ca tulpinile devin prea lemnoase. In restul timpului sparanghelul nu exista! Afla totul despre fasolea verde Fasolea verde este una dintre cele mai sanatoase legume. O poti manca tot anul in varianta congelata, dar proaspata trebuie consumata doar ins ezon. Daca nu este culeasa in perioada in care este sezonul ei – iunie, iulile – este seaca lemnoasa si lipsita de gust. Nu consuma niciodata fasole verde in conserve. Constine prea multa sare si, din pacate prea multe chimicale. Cea mai buna alegere in extrasezon, cum spuneam: fasolea congelata. Se spune ca fiecare sezon are o ciuperca. Daca esti mare amator de ciuperci cea mai buna solutie este sa te impreienesti cu un producator adevarat si sa mergi pe mana lui. Daca nu vrei sa depinzi de cineva, cea mai buna solutie este sa alegi mereu ciupercile de cultura. Nu cumpara niciodata ciuperci in extrasezon, altetele decat cele de cultura. Nici macar ciupercile conservate nu sunt o buna alegere. Ciupercile – altele decat cele de cultura – nu sunt valabile decat in sezon, scrie yahoo. Ciuperci si cinci retete minunate Ultma pe lista cu alimente care nu sunt recomandate decat in sezon este salata verde. Desi o poti gasi pe tot parcursul anului, salata adevarata nu este decat cea din perioada februarie-iunie. Atunci este crocanta, plina de nutrieni si nu are chimicale. In rest este un grosolan fas, plin de nitriti si chimicale. Foloseste legume si fructe care pot sta la baza unor salate exceptionale. Aici ai o incredibila colectie de salate Acum avem lista cu principalele alimente pe care nu este recomandat sa le consumi decat in sezon. pe o lista extinsa intra si capsunele, pepenii, strugurii si piersicile. Aici isi mai gasesc loc si castravetii, perele si merele, altele decat cele din surse locale.