Fasolea verde este o leguma magica, care combina toate calitatile si toate beneficiile legumelor, pentru un numar nesemnificativ de calorii. Fasolea verde (rasfoieste colectia noastra de retete cu fasole verde), merita toata atentia si toata recunostiinta noastra. Facem o plecaciune in fata unui morman de fasole verde si trecem in revista o parte din calitatile acesteia, dat fiind faptul ca nu ne ajunge spatiul sa le numim pe toate. Fasolea este originara din Peru, America de Sud. Europenii au gustat fasolea boabe si pe cea verde abia dupa ce spaniolii s-au intors din Lumea Noua. Incepand din secolul al-XVI-lea fasolea s-a raspandit in toata Europa. Fasolea verde este recoltata imatura, iar pentru aceasta, calitatile sale nutritionale sunt cu totul si cu totul exceptionale. Fasolea verde este foarte bogata in vitamine si minerale, antioxidanti si fibre, toate facand din aceasta leguma o adevarata minune! O portie de 125 de grame de fasole verde are doar 40 de calorii, dar asigura aportul a 25% din necesarul zilnic de vitamina K, 20% din necesarul de vitamina C si de vitamine din grupul B. Fasolea verde este o sursa excelenta de omega 3, 125 de grame aducand aproape 10% din doza zilnica. Fasolea verde este o buna sursa de minerale: fier, potasiu, magneziu, fosfor, calciu, mangan si cupru, toate impachetate in 20 la suta din necesarul zilnic de fibre de foarte buna calitate. Fasolea verde contine si o cantitate apreciabila de proteine vegetale, fiind ideale in dietele vegetariene si nu numai. Cantitatea mare de fier si vitamina K pe care fasolea verde le contine o recomanda in ameliorarea si prevenirea bolilor de sange. Fasolea verde este o sursa de antioxidanti si fitonutrienti, incepand de la beta-caroten si luteina, si terminand cu violaxantin si neoxantin. Toate acestea sunt beneficie sistemului cardiovascular. In plus, stimuleaza imunitatea generala activand sistemele naturale de protectie impotriva celulelor de tip canceros. Fasolea verde este un suport pentru sistemul osos ca urmare a combinatiei speciale de minerale pe care o contine (proportia intre calciu, fosfor si potasiu este perfecta), scrie WH Food. Dincolo de toate acestea fasolea verde face parte din categoria legumelor care contin calorii "negative", fapt care o recomanda in toate dietele pentru scaderea in greutate, dar si in cadrul unui regim de viata sanatos. Fierte in apa sau la abur, cu un strop de ulei si suc de lamaie fasolea verde este garnitura perfecta. Un secret: daca vrei ca fasolea sa-si pastreze culoare verde intensa dupa fierbere, adauga in apa in care le gatesti o lingura de ulei. Pune fasolea la fiert dupa ce apa clocoteste si fierbe fasolea cel mult 4 minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca din nou. Cand este gata spala fasolea sub un jet scurt de apa rece (nu te teme, nu se racesc, dar isi pastreaza culoara) si adauga putin suc proaspat de lamaie. Fasolea verde este foarte buna simpla, dar se combina foarte bine cu rosiile si usturoiul, se imbina placut cu aroma mararului si este pusa in valoare de tocanitele scauzute cu multa ceapa. Se potiveste in salata, alaturi de migdale sau nuci. Poate fi folosita la supe, ciorbe sau cu sosuri lejere de smantana sau iaurt. Despre fasolea verde se poate spune ca este in sezon tot timpul anului, pentru ca toate proprietatile ei se pastreaza prin congelare. Incepand din mai, iunie, pana la finele lui septembrie, jumatatea lui octombrie, fasolea verde este "in sezon".