Conform descrierii, napolitana fara calorii, pare sa fie intruchiparea perfectiunii. Pentru crearea acestui aliment minune a fost folosita incapacitatea tubului digestiv uman de a absorbi celuloza, ingredientul secret fiind tocmai celuloza din semintele de hrisca. "Deoarece organismul uman nu absoarbe celuloza din semintele de hrisca, napolitanele mele sunt neutre din punct de vedere caloric si raman o sursa bogata in antioxidanti care sunt buni pentru sanatate", a declarat cercetatoarea poloneza, citata de AFP. Noul sortiment de napolitana ii poate ajuta pe oameni sa isi controleze mai usor greutatea. Produsul este inofensiv pentru diabetici, dar si pentru persoanele care nu tolereaza glutenul, deoarece aceste napolitane de culoarea ciocolatei si cu aroma de alune "nu contin gluten si nu cauzeaza o crestere a glicemiei", a declarat cercetatoarea, profesor la Universitatea din Wroclaw, Polonia. Joanna Harasym a anuntat ca lucreaza in prezent la obtinerea unui sortiment de bere din hrisca, dar acesta nu va fi neutru din punct de vedere caloric. Denumita "graul negru", hrisca nu este o cereala, asa cum este graul sau orzul. Aceasta planta face parte din familia Polygonaceae, iar semintele ei sunt bogate in proteine, acizi aminati, fibre solubile si compusi antioxidanti. Planta a fost introdusa in Europa de catre mongoli si turci. Grauntele de hrisca sunt foarte populare in Polonia, tara in care produsele din hrisca sunt consumate ca o alternativa pentru produsele din cartofi, orez sau paste. Afla mai multe despre hrisca. Hrisca are foarte putine calori (doar 130 in 100 de grame), iar napolitana minune este preparata dupa ce din grauntele de hrisca, prin prelucrare, au fost eliminati toti comusi pe care intestinul uman i-ar fi putut asimila, si implicit toate caloriile. Raman insa elementele nutritive, mineralele si antioxidantii. Una peste alta un aliment minune!