Masuri de siguranta pe bicicleta

Masuri de siguranta pe bicicleta

Cum in Romania nu prea exista piste pentru biciclisti, este de datoria acestora sa isi ia cateva masuri de siguranta, spre binele lor. Daca urmezi sfaturile noastre si ai grija sa nu faci niciuna din cele 6 greseli pe care le fac incepatorii, n-o sa ai probleme. 

Daca nu iti tii bine echilibrul pe bicicleta, este foarte periculos sa mergi pe sosea, asa ca mai bine alegi trotuarul, chiar daca nu vei avea drumul chiar liber. Poti totusi sa mergi pe strazi laturalnice, putin circulate. 
 
Inainte sa pleci de acasa, verifica daca ai rotile umflate si daca iti functioneaza franele. 
 
Daca mergi pe sosea, respecta aceleasi reguli de circulatie ca soferii. Presupunem ca stii regulile, da? Este responsabilitatea ta sa le stii macar pe cele de baza. 
 
Poarta casca. Poate ca nu iti place cum iti sta, dar nu cred ca iti pasa mai mult de coafura decat de viata ta. 
 
Fa-te vizibil prin orice modalitate. Nu ma refer ca trebuie sa dai din maini in toate directiile, ci sa porti vesta reflectorizanta sau macar sa ai benzi reflectorizante si sa ai lumini pe spate si pe fata. Poti sa iti montezi o lanterna frontala pe casca, ceea ce te face mult mai vizibil noaptea.
 
 
Nu vorbi la telefon fara casti in timp ce mergi cu bicicleta. In trafic ai nevoie de doua maini, mai ales daca esti incepator. 
 
Probabil ai vazut prin filme, in special in comedii, faze in care un sofer deschide portiera exact cand trece un biciclist, iar acesta zboara cativa metri in aer. Si in viata reala multe dintre accidentele in care sunt implicati biciclistii se intampla exact in acest mod. Prin urmare, fii atent la masinile care stau pe avarii sau la taxiuri si ocoleste-le jumatate de metru ca sa eviti sa patesti ca in filme. 
 
Atunci cand vrei sa-ti schimbi directia de mers, asigura-te intai, apoi semnalizeaza folosindu-ti mainile. Cand ai nevoie sa te asiguri in intersectii, ridica-te pe pedale si vei avea vizibilitate mai buna, dar si vei fi vazut mai usor. 
 
Mergi cat mai aproape de marginea din dreapta drumului, iar cand esti acompaniat de cativa prieteni circulati in sir indian, unul in spatele celuilalt. 
 

 
Legislatia din Romania obliga biciclistii sa isi doteze mijlocul de transport cu un claxon pe care te sfatuim sa il folosesti cu incredere, mai ales cand vezi ca se apropie o masina sau cand e stationata pe partea dreapta. 
 
Atentie la plecarea de la semafor! Daca semaforul este rosu si tu te-ai asezat in dreapta, langa bordura, tine cont sa nu stai in unghiul mort al soferului din masina din stanga ta. Daca acesta va dori sa vireze la dreapta, nu are cum sa te vada. Asaza-te mai in spate, cat sa te vada in retrovizoare, sau in fata lui, caz in care trebuie sa fii rapid si sa pornesti imediat cum se face verde. 
 
Confrunta cainii strazii. Stiu multe persoane care evita sa mearga pe bicicleta de teama cainilor si ii inteleg perfect. Nu doar ca te pot musca, dar te fac sa tragi de ghidon si sa iesi in fata masinilor. Cel mai sigur este sa te dai jos de pe sa si sa mergi incet pe langa caine, tinand bicicleta pe post de scut. Mentine o pozitie dreapta, in timp ce te misti incet, dar increzator. Poti sa si vorbesti cu cainele, dar ai grija ca tonul sa fie jos, bland, incercand sa-ti controlezi frica. Ultima varianta este cea in care te dai jos la caine si il pui pe fuga.