Mangosteen este fructul cu cea mai puternica actiune antiinflamatorie din lume, iar beneficiile sale asupra sanatatii nu se opresc aici. Daca noi ii cantam bradului ca este vesnic verde, cei din insulele Sunda si Mollucas din Indonezia pot spune acelasi lucru despre arborele tropical Mangosteen (Garcinia mangostana). Fructele acestuia au coaja rosie, iar miezul parfumat are, pentru unii, gust de lamaie si piersica, iar pentru altii, de struguri foarte dulci. In ultimii 30 de ani a fost foarte studiat de catre cercetatori, iar prima dintre calitatile sale terapeutice este cea antiinflamatorie, caci mangosteen se afla pe primul lor in lume. Xanthone sunt substantele cu actiune antiinflamatorie care lupta impotriva diversilor agenti patogeni, neutralizeaza radicalii liberi si reduc inflamatiile, durerea si febra. Exista 200 de xanthone, iar mangosteen contine 46. In plus, 100 de grame din acest fruct exotic iti asigura 12% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 13% din doza zilnica recomandata de fibre si 12% de carbohidrati. Mangosteen protejează muşchiul inimii si mentine functionarea normala a sistemului vascular, reduce inflamatia, durerile si deformarea incheieturilor in artrita, dureri musculare si articulare si mentine flexibilitatea articulatiilor si contribuie la pastrara unei activitati optime a cristalinului si a acuitatii vizuale. Te fereste de boli digestive, cum ar fi diaree, constipatie, ulcer, colite, refluxul gastroesofagian si alte afectiuni inflamatorii ale tractului gastro-intestinal. Foarte important de precizat este faptul ca fructul exotic asigura o digestie corespunzatoare, creste senzatia de satietate si are actiune utila in curele de slabire. 100 de grame de mangosteen inseamna 63 de calorii, nicio grasime saturata sau vreun pic de colesterol. Mai mult, reduce nivelul glicemiei in diabetul de tip 2, actiunea insulinei devenind astfel mai eficienta. Produsele din mangosteen se prezinta sub forma de suc (concentrat sau nu), compoturi, siropuri, piure din fructe intregi si extracte din coaja. Daca ai norocul sa gasesti fructul ca atare, iti dai seama ca este copt dupa culoarea maro si daca este moale. Daca nimeresti un mangosteen tare si de culoarea kiwi-ului, sunt sanse mari ca acesta sa fie stricat. Fructul se taie cu cutitul pe mijloc sau se desface direct cu degetele. Vezi 5 alimente care combat durerea. Foto: cyfer.ro