Mancare de iarna

Mancare de iarna

Gata cu toamna tarzie, a venit iarna. Prima conditie este sa ramanem optimisti si sa ne bucuram de frumusetea acestor zile, chiar daca foarte geroase. Si sa nu uitam ca primavara nu poate sa vina, decat daca trecem prin iarna. Cu gandul la primavara, ne orientam catre mancarea de iarna, care trebuie sa fie un echilibru intre necesarul de nutrienit si numarul de calorii. 

   

Dieta si mancarea de iarna are cateva reguli de baza: trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale pentru sustinerea sistemului imunitar, trebuie sa fie consistenta, ceea ce nu este echivalent cu exces de calorii si bogata in grasimi sanatoase. Dieta de iarna inseamna un aport constant de lichide, care sa satisface necesarul hidric al organismului.

Acestea sunt conditiile de baza si pentru a putea sa le indeplinesti, iata cateva sugestii pentru mancarea de iarna.

Rodia, este una dintre cele mai utile fructe in perioada rece. Este bogata in vitamine si previne afectiunile inflamatorii, inevitabile iarna sau in cursul perioadelor reci si umede.

Varza de Bruxelles are rapotul ideal de minerale si vitamine, la care se adauga fibre. Contine fitonutrienti care au efect antibacterial natural, prevenind dezvoltarea infectiilor. Varza de Bruxelles este un antiviral natural.

Prazul este una din legumele de baza in mancarea de iarna. Gustos si foarte sanatos, prazul poate fi consumat preparat sau crud, in mancaruri si salate. Este foarte bogat in vitamine, dar contine si acele substante minute care plaseaza prazul in categoria alimentelor care au efect antiviral.

Antibiotice naturale

Kiwi. Alaturi de mere, banane si portocale, kiwi este un adevarat fruct al iernii. Il aveam la dispozitie, este gustos, sanatos. Kiwi si merita titlul de principala sursa de magneziu. Magneziul este mineralul care sustine activitatea celulei nervoase, dar si a sistemului cardiovascular. Previne depresiile (consumat in cantitati mari, chiar amelioreaza simptomele depresiei), si bolile de inima.

Sfecla rosie este un dar al naturii pentru oameni. Potrivit oamenilor de stiinta, nu contine nici urma de grasimi, fiind insa bogata in fier (care combate anemia si oboseala), cupru si continand o multitudine de vitamine si nutrienti benefici organismului. Sucul sfeclei poate inhiba mutatiile celulelor, efect secundar al compusilor cancerigeni din carnea procesata si conservanti.

Sfecla rosie, un aliat pentru sanatate

Spanacul, fie verde, fie congelat este ideal in mancarea de iarna. Acesta ajuta in probleme precum  bolile cardiovasculare, inclusiv la prevenirea atacului cerebral sau a infarctului, cancer de colon, de piele, de stomac, ovarian, de prostata sau de san, degenerescenta maculara si cataracta, este foarte bogat in calciu si vitamine. Contine antioxidanti pretiosi care nu pot sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa.

Pomelo, inchide lista, dar nu este nici pe departe ultimul. Este un fructe complex, ideal in dieta, fiind o magazie de vitamine si minerale. In plus contine antioxidanti si este un aliment perfect in dieta de iarna, scrie menshealth.com.

Mancarea de iarna nu trebuie sa fie o sursa de excese. Toate alimentele enumerate mai sus sunt cele care te pot ajuta sa gasesti echilibrul intre sanatos si gustos.