Sfecla rosie, un aliat pentru sanatate

|Otilia Ignat |
Sfecla rosie, un aliat pentru sanatate

 

Sfecla rosie este originara din Africa de Nord. Pentru gustul dulce oamenii au mancat mai intai frunzele de sfecla, nu radacina. Romanii au fost  cei care au mancat prima data radacina de sfecla, fiind si cei care ulterior au raspandit sfecla rosie in toata Europa.

 

Sfecla rosie a devenit un aliment valoros, in secolul XIX, cand a inceput sa fie folosita ca materie prima pentru producerea zaharului. Putin stiu ca Napoleon a semnat un decret care a obligat fabricile sa foloseasca sfecla rosie ca sursa primara de zahar.

 

Sfecla rosie este singura planta care contine betalains si vulgaxanthin, doi fitonutrienti cu o eficienta exceptionala in curele de detoxifiere, cu efecte antioxidante si anti-inflamatorii cu totul speciale. Sfecla este una dintre legumele care atinge valori maxime ale concentratiei de fier (1,34 miligrame/100 de grame de sfecla) si mangan si are importante beneficii asupra purificarii sangelui. Stimuleaza inclusiv producerea de anticorpi naturali, ferind organismul de infectii.

 

 

 

Pigmentii de colorare continuti de sfecla au importante proprietati antioxidante care ajuta la buna functionare a inimii, ficatului si rinichilor. Nu in ultimul rand contine fibre care intervin in stimularea digestiei si reducerea colesterolului. Pentru stari de oboseala si epuizare fizica, sfecla este remediul perfect, daca este consumata impreuna cu ceapa si morcovi, in salate care sunt adevarate injectii cu vitamine naturale.

 

[next]Toate aceste proprietati, vin la pachet cu foarte putine calorii. Fiarta, sfecla nu are mai mult de 50 de calorii, in 100 de grame de leguma. Contine vitamina A, C, complexul de vitamina B, acid folic, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.

 

Antioxidantii puternici impiedica dezvoltarea radicalilor liberi. In plus prin fierbere se activeaza o serie de substante, printre cale binefacatorul licopen. Fiarta in coaja, la foc potrivit vitamina A si C se conserva foarte bine, ceea ce face ca sfecla sa aiba cea mai mare concentratie de vitamine, dupa fierbere.

 

Sfecla rosie merita laudata si pentru continutul mare de magneziu care recomanda leguma in tratatea afectiunilor depresive si restabilirea echilibrului psihic, mai ales toamna si primavara.

 

Sucul proaspat de sfecla rosie este un adevarat elixir al tineretii si vitalitatii, iar cura de suc de sfecla (un pahar de suc, pe zi, vreme de doua saptamanai, in perioada de toamna), te fereste de gripa si virozele de sezon.

 

 

 

Conform WH Food, un pahar cu suc de sfecla are 80 de calorii, 3,4 grame fibre, 1,7 grame de carbohidrati, 136 miligrame de acid folic, 131 miligrame sodiu, 519 miligrame potasiu. Continutul de magneziu din aceasta leguma este recomandata de specialisti in restabilirea echilibrului psihic. Oamenii de stiinta spun ca includerea sfeclei in dieta zilnica ajuta la reducerea riscului aparitiei de dezechilibre cognitive, osteoporoza si afectiuni cauzate de un nivel ridicat al colesterolului.

 

Toate aceste beneficii le poti avea cu o simpla salata de sfecla rosie!

Distribuie articolul pe: