Jonathan Safran Foer scandalizeaza piata consumatorilor de carne. Dupa ce a scris Everything Is Illuminated si Extremely Loud and Incredibly Close, ambele elogiate de critici, scriitorul a decis sa uimeasca printr-un eseu-soc. Eating Animals este o ancheta care a durat mai bine de un an, ancheta la finalul careia autorul a devenit vegetarian. Cartea lui Jonathan Safran Foer se inscrie într-o noua moda, niciodata aparatorii animalelor nu au avut o audienta ca acum. Ancheta autorului in fermele-uzine, discutiile cu angajatii din abatoare si militantii asociatilor de apàrarea animalelor – toate la un loc constituie un rechizitoriu sub forma unei adevarate bombe politice. Daca v-ati intrebat vreodata cum sunt tratate animalele inainte sa ajunga in farfuriile noastre? Cum au fost ucise? Daca sunt sanatoase sau bolnave cand mor? Aflati totul din Eating Animals. Infernul in care ne invita Jonathan Safran Foer este cu atat mai greu de suportat cu cat este unul real, o experienta autobiografica a autorului, tradusa pe limba tuturor pentru a intelege raportul sau persoanl cu mancarea. Cartea lui Foer a devenit rapid un fenomen de societate fiind tradusa in germana, italiana si franceza. Daca ramaneti carnivor dupa ce o cititi fie aveti un stomac puternic si o dependenta totala de carne, fie nu ati citit cu atentie. Nimic nu este omis in descrierile autorului. Pui drogati si inghesuiti in hangare uriase, porci crescuti in mijlocul unor balti intoxicate de balegar sunt doar cateva exemple. Stiati, de exemplu ca, un pui lasat sa creasca in natura are o speranta de viata de zece ani, in timp ce unul servit intr-un fast-food este taiat la 45 de zile. Asta pentru ca pe de o parte a ajuns la greutatea ideala pentru producator, pe de alta daca ar fi lasat sa traiasca mai mult, picioarele i s-ar rupe din cauza greutatii. Foer inainteaza o statistica destul de cruda : 2 din 3 pui inca in viata nu pot merge. Pasajele consacrate crescatoriiilor de peste sunt cele mai groaznice. Totul este descris cu lux de amanunte iar odata inchisa cartea de 364 de pagini, cititorul isi poate schimba radical viata. Alegerea va apartine : deveniti sau nu vegetarian ? Daca mai aveti nevoie de inca un argument, cititi in Eating Animals ca masificarea industriei agroalimentare, care produce suferinte nebanuite animalelor, poate provoca riscuri sanitare si pentru consumatori. Iata principalul semnal de alarma tras de Jonathan Safran Foer, in cartea in care povesteste cum a renuntat la carne.