Fructe si legume colorate

Fructe si legume colorate

Spune repede zece fructe si legume mov? Repede, am zis! Daca si tu te-ai oprit dupa vinete si afine, nu-i nici o problema. Te ajut! Fructele si legumele colorate au proprietati diferite in functie de culoarea lor. Regula alimentatiei sanatoase spune sa consumi zilnic, cinci fructe si legume colorate diferit. De ce? Pentru ca fiecare culoare are rostul si rolul ei.

Fructele si legumele mov: vinete, afine, mure, prune, varza rosie, ceapa rosie, fasole neagra, struguri negri, corcoduse, busuioc, soc si levantica contin fitochimicale de protectie si antioxidanti care ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. Contin, in plus, si antociani ÅŸi fenoli care stimuleaza activitatea imunitara si intretin celula nervoasa. Toate acestea pot fi incluse fara restrictii in dietele pentru scaderea in greutate.

Fructele si legumele rosii: afine, rodii, ardei rosii (dulci si iuti), ridichi, cartofi rosii, cirese, pepene si rosii, contin licopen, cel mai activ antioxidant natural care sustine activitatea cardiaca, memoria si tractul urinar in stare perfecta de functionare.

Fructele si legumele galben-portocalii: caise, pepene galben, grapefruit, lamai, mango, nectarine, portocale, papaya, piersici, ananas, mandarine, morcovi, ardei galben, dovleac, cartofi dulci. Toate acestea contin carotenoide si flavonoide care sustin sanatatea inimii, sistemul imunitar, activitatea pancreasului si a ficatului.

Fructele si legumele verzi: avocado, mere verzi, struguri verzi, kiwi, vasole verde, sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, varza, telina, castraveti, andive verde, cu frunze, ceapa verde, bame, mazare, ardei verzi dulci si iuti, mazare, spanac, macris, dovlecel, contin luteina ÅŸi indoli care promoveaza sanatatea ochilor, sanatatea dintilor si a oaselor, dar si functionarea normala a tubului digestiv.

Fructele si legumele albe: praz, usturoi, ceapa, arpagic, banane, pere maro, date, conopida, ghimbir, ciuperci, pastarnac, ceapa, contin sulfuri de alil ÅŸi alicina sis sutin activitatea cardiovasculara, regleaza tensiunea, reduc nivelul colesterolului.

Fructele si legumele colorate trebuie combinate in meniul din fiecare zi. Regula culorilor spune asa: nici o zi fara fructe si legume colorate in rosu, cel putin de doua ori pe saptamana fructe si legume colorate in alb, macar o data pe saptamana fructe si legume colorate in mov, si de cel putin trei ori pe saptamana fructe si legume colorate in verde, scrie Yahoo Shine .

Ce culori au avut fructele si legumele pe care le-ai mancat ieri?