Legume si fructe congelate

Legume si fructe congelate

Yahoo Green deconspira toate secretele legumelor si fructelor congelate. Legumele si fructele isi injumatatesc continutul de vitamine la fiecare 48 de ore, chiar daca sunt pastrate in frigider. In aceste conditii, cea mai buna solutie este congelarea. Fie ca le congelezi acasa, fie ca le cumperi gata congelate, legumele si fructele pastreaza pana la 95%  din proprietatile naturale, din forma proaspata.

Trebuie sa iei in calcul ca, acasa, congelarea poate duce la inmuierea legumelor si fructelor, in timp ce congelarea industriala (legumele si fructele proaspete sunt inghetate foarte rapid, imediat dupa recoltare, la temperaturi foarte scazute), le pastreaza intacte proprietatile, aroma, gustul si culoarea naturala.

Exista multiple avantaje, daca folosesti legume si fructe congelate: economie de timp (pentru ca sunt gata spalate si curatate), sunt folosite integral (nu mai trebuie curatate) si, nu in ultimul rand, sunt apropiate, ca pret, de produsele proaspete.

Cand cumperi legume si fructe congelate alege pachetele intregi. Pipaie pungile cu legume si fructe congelate. Continutul trebuie sa sugereze forma legumelor sau fructelor, sa fie separate si mobile in punga. Daca sunt adunate in bulgari, inseamna ca au fost recongelate dupa ce s-au dezghetat, asa ca nu le cumpara. Verifica termenul de valabilitate, pentru ca aspectul si gustul pot fi pastrate intacte doar un anumit interval de timp.  

  

Regula, conform Yahoo Green, spune ca legumele si fructele nu pot fi congelate mai mult de 8-12 luni. Cand congelezi legume si fructe acasa, acestea trebuie sa fie cat mai proaspete. Cel mai bine este ca acestea sa fie pastrate in caserole sau pungi de plastic. Este foarte bine daca pui etichete, pentru a indentifica pachetele usor.  

Cele mai sigure metode de a decongela legumele si fructele sunt: lent in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde. 

Trucuri pentru congelarea legumelor si fructelor
Inainte de congelare, legumele si fructele trebuie spalat, scurse foarte bine, tocate sau portionate, dupa caz. 

Fructele se pastreaza foarte bine daca sunt trecute, inainte de a fi congelate, prin sirop, ceea ce le ajuta sa-si pastreze mult mai bine textura si aroma. Prepara un sirop dintr-o cana de apa si doua linguri de zahar. Fierbe siropul la foc mic, cinci minute, apoi lasa-l sa se racoreasca. Pune fructele in sirop (minim 500 de grame de fructe, maxim un kilogram), lasa-le cateva minute apoi pune-le intr-o sita, cinci minute, pentru ca siropul sa se scurga.  

Ambaleaza-le si congeleaza-le. Siropul poate fi refolosit.  

Legumele se congeleaza cel mai bine dupa ce au fost oparite (aruncate in apa care clocoteste), lasate cateva minute, scurse bine si apoi congelate. In functie de tipul legumei acestea trebuie taiata in bucati sau doar spalate si alese (frunzele de spanac de exemplu).  

Propunerea mea. Du-te sambata sau duminica in piata, cumpara legume si fructe si joaca-te. Umple congelatorul cu bunatati pentru iarna. Spor la treaba!