Un stil de viata sanatos inseamna sa consumi fructe si legume de sezon. Aceasta face util un top al fructelor de toamna, toate excelente surse de minerale si vitamine esentiale. Pentru o completa imagine citeste si "Top patru legume de toamna". Cap de lista in topul fructelor de toamna sunt strugurii. Avand doar 66 de calorii, in 100 de grame, strugurii sunt o sursa echilibrata de carbohidrati care furnizeaza energie. Strugurii contin flavonoide, polifenoli si antioxidanti puternici. Sunt bogati in potasiu si au efect diuretic. Strugurii au foarte mult magneziu ceea ce le confera un efect tonic si statutul de adjuvant pretios impotriva crampelor musculare. Ce se mai poate spune in plus despre mere? Doar ca sunt unul din fructele toamnei care nu trebuie sa lipseasca din dieta. Un mar contine 30% din doza necesara de fibre vegetale si sunt un aliat in dieta prin suprimarea senzatiei de foame. Ideale pentru gustari, sunt pline de vitamine din grupul B, care intretin celula nervoasa, sunt bogate in vitamina C si antioxidanti puternici. Pe locul trei in top fructe de toamna sunt prunele. Bogate in zaharuri si fibre, in proportii foarte echilibrate (12 grame de zaharuri si 2,3 grame de fibre in 100 de grame de fructe), acestea au un puternic efect laxativ, sunt ideale in dieta copiilor si a sportivilor pentru mineralele si vitaminele pe care le contin, in special vitamina A si potasiu care intervin eficient in echilibrarea electrolitca si eliminarea toxinelor. Struguri Mere Prune Nuci si alune Smochine Castane Bogatia de acizi grasi esentiali din nuci si alune, dovedesc echilibrul naturii si pun aceste fructe uleioase pe locul patru in topul fructelor de toamna. Bogate in acizi grasi omega 3, in acizi grasi mono-saturati, nucile si alunele sunt un suport pentru buna functionare a inimii si a sistemului cardiovascular. Patru nuci pe zi sau o mana de alune sunt echivalentul unei pilule cu omega 3 si un tonic pentru inima. Smochinele sunt o excelenta sursa de antioxidanti anuntata chiar de culoare violet a acestor fructe de toamna. Antioxidantii din smochine fac parte din categoria celor foarte puternici care au capacitatea de a proteja celulele de efectele negative ale radicalilor liberi. Smochinele sunt o minunata sursa de calciu utila in dieta vegetarienilor sau a celor care nu agreaza lapte si derivatele din lapte. In topul fructelor de toamna, castanele au prins locul sase. Sunt foarte bogate in glucide, dar au si multe minerale si vitamine. In plus sunt o sursa pretioasa de mangan si cupru, utile pentru sistemul nervos si nu foarte usor de procurat din alimentatie, scrie Doctissimo. Topul celor sase fructe de toamna vorbeste despre echilibru si despre beneficiile unei alimentatii cat mai diversificate posibil, dar adaptate fiecarui sezon in parte.