De la jumatea lui octombrie pietele de zarzavaturi se golesc. Raman doar legumele de toamna, care ne vor tine companie, pana in primavara, cand apar trufandalele. Aceste legume de toamna sunt si preferatale noastre. Indiferent cum privesti pe primul loc in top patru legume de toamna nu poate sa fie decat dovleacul. Face parte din familia dovleceilor, este rezistent la frig si se pastreaza perfect proaspat pana la finele lui februarie. Dulce la gust dovleacul este o leguma delicioasa, care poate sa fie prajita, coapta sau fiarta, care poate fi mancata simpla sau adaugata ca baza in preparate complicate. Este plin de fibre, este bogat in vitaminele A si C, are beta-caroten si magneziu din belsug. Este ideal in alimentatia copiilor si ideal in cadrul unei alimentatii sanatoase toamna. Dovleac Sfecla rosie Telina Ciuperci salbatice Sfecla rosie se afla pe un binemeritat loc doi in top trei legume de toamna. Sfecla este cea mai buna sursa naturala de acid folic, dar si o importanta sursa de fibre solubile si antioxidanti. Exceptional pentru stimularea sistemului imunitar este sucul de sfecla combinat, sau nu, cu suc de portocala. Fiarta sau coapta sfecla isi pastreaza 80% din proprietatile naturale, astfel ca nu are voie sa lipseasca din camara in aceasta toamna. Nu trebuie sa ratati borsul rusesc care se face cu sfecla rosie, o delicatesa care o sa aduca buna dispozitie si sanatate in familie. Telina a prins locul trei in top trei alimente de toamna, doar pentru ca, intr-un top nu pot exista doua locuri intai. Telina este una din legumele pe care o avem la dispoztie tot anul, dar toamna si iarna descoperim cu adevarat toate calitatile pe care aceasta le-a primit de la mama-natura. Telina are origini mediteraneene si a fost cultivata in Europa din anii 100. Telina este o leguma populara care nu trebuie sa lipseasca din dieta indiferent daca este vorba despre o dieta sanatoasa sau una care urmareste scaderea in greutate. Nu exista mancare in care telina sa nu poate fi adaugata, este perfecta coapta, este delicioasa sub forma de supa crema, merge perfect in tocanite, iar frunzele verzi au o aroma inconfundabila care face din orice mancare un regal. Nu in ultimulrand telina este perfecta cruda in salate si este o sursa minunata de vitamine si minerale, scrie Yhaoo Lifestyle. Ciupercile salbatice au fost create pentru a ne aduce bucurie si gust. Le ai la dispozitie toata toamna, si chiar mai mult decat atat, pana spre Craciun si chiar dupa daca le cauti in marile magazine. Cea mai buna varianta este sa le cauti in pietele locale, provenite din crescatoriile de ciuperci. Ciuperci salbatice sunt o sursa buna de proteine, fiind ideale in dieta vegetariana, dar si o sursa pretioasa de minerale esentiale, cum ar fi seleniu, cupru, potasiu si fier. Ciuperci salbatice se pot prepara in fel si chip. Ideal este borsul de ciuperci si tocanita, unde acesta isi pun in valoare gustul si inconfundabila aroma. Nu trebuie uitat nici risotto, si nici varianta prepararii lor la cuptor. Cu toate acestea nimic nu este mai bun ca o palatie de ciuperca simpla prajita in unt, alaturi de paine prajita! Si nu am sa recunoasc niciodata ca v-am indemnat la asa ceva! Acesta a fost top patru legume de toamna, adevarati prieteni de nadejde pentru tonus fizic si psihic in lungul drum pana la primavara!