Friptura crocanta pentru Craciun

Friptura crocanta pentru Craciun

Sa nu ma certati ca va prezint aceasta reteta. Indiferent de diete si para-diete, Craciun fara friptura de porc nu se poate, iar friptura crocanta pentru Craciun, asa cum iese ia dupa aceasta reteta este un fel de poveste de Craciun in care taci si … mananci. Asta e, sa fim recunoascatori ca este Craciun o singura data in an!

Friptura crocanta pentru Craciun este friptura perfecta. Este suculenta, moale, aromata si, mai ales, crocanta. Se pregateste din cotlet de porc. Pentru 6-8 persoane ai nevoie de circa doua kilograme de cotlet. Curata grasimea dar lasa un strat de grasime pe cotletul de porc pe partea sa superioara, ca o patura. Iti mai trebuie o ceapa mare, o lingura de faina, 300 mililitri de bere neagra, 300 de mililitri de supa de legume, 100 de grame de slaninuta taraneasca de porc (fiarta, moale si usor afumata), sare si piper negru proaspat macinat, trei patru catei de usturori si o lingura de cimbru uscat.

Taie slaninuta in felii. Cu varful unui cutit foarte ascutit cresteaza usor carnea, ca si cum ai taia-o felii, din centimetru in centimetru. In fiecare crestatura indeasca una doua felii de slaninita. Presara sare si piper din belsug.

Vezi si friptura de Craciun

Amesteca o lingura de faina cu bere pana ce rezulta o pasta mai subtire decat cea de clatite. Aseaza carnea in tava. Taie ceapa in sferturi si pune-le de o parte si de alta a bucatii de carne ca niste opritori. Pune supa de legume si da la cuptor, la foc iute pentru vreo 25 de minute. Pune in tava usturoiul strivit si cimbrul.  

Scoate tava, unge bine carnea cu sucul din tava, pune berea si fara sa misti friptura bago- din nou in cuptor pentru o ora la foc moale. Unge carnea cu sucul din tava din sfert in sfert de ora.

 

Scoate pentru a treia oara carnea si imbraca suprafata fripturii cu pasta de faina cu bere, in strat subtire. Da friptura din nou la cuptor pentru inca 30 de minute, la foc potrivit.

Scoate friptura si las-o sa se odihneasca circa 30 de minute, pe un platou bine incalzit in prealabil. Ai mare grija cand o transferi ca sa ramana bucata intreaga si sa nu strici crusta crocanta. Arunca ceapa. Strecoara sosul, condimenteaza-l puternic cu piper. Serveste friptura taiata felii cu ce ganitura vrei, impreuna cu sos. Este perfecta si foarte crocanta!